Porodice: Apel za žrtve Oluje

Porodice poginulih i nestalih u operaciji "Oluja" uputile su apel Vladi Hrvatske da ubrza utvrđivanje sudbine nestalih i procesuiranje ratnih zločina.

Izvor: B92

Petak, 02.08.2013.

14:42

Default images

U nedelju se obeležava 18 godina od akcije u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske.

"Predstavnici hrvatskih vlasti rade na principu 'kreni-stani', a to potvrđuje i činjenica da je u ovoj godini samo grupa od 23 porodice pozvana u Zagreb radi identifikacije i to u februaru, a od tada se ništa nije desilo", kaže predsednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" Čedomir Marić.

Marić je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da ova godišnjica predstavlja "punoletstvo tuge i traganja porodica za svojim najmilijima".

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović kazao je da je procesuiranje zločina počinjenih u "Oluji", rešavanje statusa nestalih i stvaranje uslova za povratak izbeglica neophodno radi rasterećenja odnosa Hrvatske i Srbije.

"Veliki broj nestalih lica je najteža posledica svih ovih dešavanja. To je nešto što porodice trajno uznemirava, i oni ne mogu da žive normalnim životom", rekao je Odalović i dodao da je rešavanje sudbine nestalih sve teže jer ima "sve manje" informacija.

Hrvatska, kako je naglasio, mora da angažuje mnogo više resursa i da ih stavi u funkciju rešavanja tog pitanja.

Viši savetnik u Tužilaštvu za ratne zločine Milan Bekan kazao je da je vreme da se od konstatacije da je "bilo i nekih zločina" u akciji "Oluja" pređe na konkretna dela i istrage.

Predstavnici porodica nestalih i poginulih podsetili su da se još vodi istraga ubistava u domu za hendikepirana lica u Dvoru na Uni, kao i identifikacija zemnih ostataka iz masovne grobnice Srba ubijenih u tom gradu.

Prema Bekanovim rečima, danski vojnici koji su u to vreme bili prisutni na tom području "nisu ništa pomogli" da se definitivno utvrdi da li je zločin počinila hrvatska vojska ili pripadnici 5. korpusa Armije Bosne i Hercegovine, mada ima indicija da su počinioci hrvatski vojnici.

Porodice žrtava najavile su da će u nedelju, 4. avgusta, u Crkvi Sv. Marka u Beogradu biti održan parastos stradalim Srbima u Hrvatskoj, nakon čega će delegacija porodica položiti venac na spomen-ploču Srbima poginulim u ratovima 1991-2000. godine.

Udruženje "Suza" podsetilo je da je u operaciji hrvatske vojske "Oluja" iz Hrvatske oko 250.000 Srba proterano, a preko 1.600 poginulo.

Kako kažu u ovom Udruženju, na spisku nestalih je oko 2.000 ljudi, a od 1.010 ekshumiranih zemnih ostataka identifikovane su 704 osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: