"Razumem srpsko viđenje Oluje"

Ivo Josipović kaže da je za Hrvatsku "Oluja" bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat, ali da žrtve daju pravo srpskoj strani na drugačiji pogled.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Četvrtak, 01.08.2013.

23:39

Default images

Na pitanje da li planove za dalje razvijanje odnosa sa Srbijom može da pokvari dolazeća godišnjica "Oluje", koju Beograd i Zagreb gledaju različitim dioptrijama, Josipović je odgovorio da se nada da neće, jer je za "Hrvatsku Oluja bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat" i bez te vojno-policijske akcije "Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna".

"Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, verovatno, morati primiriti sa tim da na neke istorijske događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumevanjem prihvate značaj 'Oluje" za slobodu hrvatske države... S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele da se vrate to i omogući", poručio je hrvatski predsednik.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za "Novosti" da u Hrvatskoj "nije bilo rezervi prema Nikoliću i da su prvi susreti s predsednikom Srbije ohrabrujući".

Predsednik Josipović ocenio je da odnose Zagreba i Beograda u ovom trenutku najviše opterećuje prošlost, ali i da od svog prvog zvaničnog sastanka s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji se očekuje na jesen, očekuje da pruži "novi podsticaj" razvoju bilateralnih odnosa.

"Predstojeću posetu Beogradu vidim više kao novi impuls nego kao novi početak. Kada imamo u vidu tešku prošlost i nedavni rat, unazad tri-četiri godine mnoga su se pitanja pokrenula, odnosi su se otopili...", rekao je Josipović u intervjuu za sutrašnje "Novosti".

On je kazao da Srbiju i Hrvatsku "najviše opterećuje prošlost - ratna saradnja, sudbina nestalih, izbeglice, sukcesija bivše države, stambeno zbrinjavanje, penzije iz doba rata...". "Lično, mislim da bi pojedina pitanja mogli brzo da rešimo, ali u dobrosusedskoj atmosferi to ne bi trebalo da bude preveliki teret", rekao je šef hrvatske države.

On je napomenuo da Srbija i Hrvatska imaju još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane, pre svih "problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme...".

"Tu je i sukcesija bivše Jugoslavije, kao i pitanje granice na Dunavu. Uz to, moramo da unapredimo saradnju u ekonomiji, progonu ratnih zločina i u borbi protiv organizovanog kriminala", podsetio je Josipović.

Josipović kaže da u Hrvatskoj nisu bili uzdržani prema Nikoliću i da su prvi susreti s predsednikom Srbije ohrabrujući.

Josipović je kazao da bi voleo da pregovori EU sa Srbijom počnu što pre i da se "što skorije završe" i ističe da iskustvo Hrvatske govori da se "napor isplati".

"Ima mnogo sličnosti između naših društava i sigurno je da će naša iskustva biti korisna za Srbiju. Spremni smo da pružimo svu pomoć, ne samo Beogradu, već i drugim komšijama, i da naša iskustva podelimo sa njima", rekao je predsednik Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

178 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: