"Munov mandat u BiH najgori dosad"

Milorad Dodik kritikovao ambasadora SAD u BiH Patrika Muna istakavši da će njegov mandat ostati upamćen kao najlošije godine američkog prisustva u BiH.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.07.2013.

17:53

Default images

Mun je, naime, u utorak na svom blogu optužio rukovodstvo Srpske da iz političkih pobuda pokušava da dovede u pitanje opstanak Suda i Tužilaštva na državnom nivou ne bi li izbegli mogući krivični progon.

"To je strah od legitimnih institucija koje bi političare mogle pozvati na odgovornost zbog onoga što rade", napisao je Mun.

On je istakao kako vladavina prava nema alternativu i podsetio na nedavni slučaj u SAD u kojemu je sud oslobodio osumnjičenog za ubistvo jednog tinejdžera afro-američkog porekla kada je i predsednik Barak Obama rekao da nije zadovoljan takvom presudom, ali da je odluka suda ipak konačna.

Dodik je Munu odgovorio i da u "poslednjim danima svog mandata drži lekcije RS-u".

U pisanoj izjavi predsednik Srpske je ocenio da Dejtonski sporazum ne predviđa postojanje suda i tužilaštva na državnom nivou, pa se samim tim te institucije mogu smatrati ilegalnim.

RS, naime, smatra da se mora poštovati Ustav BiH i da su "Tužiteljstvo i Sud BiH kao deo pravosudnog sistema veštački nametnuti izvan Ustava i Dejtonskog sporazuma.

To svakako ambasador Mun nije trebalo da zaobiđe, ako je želeo punu istinu”, poručio je predsednik Srpske i istakao kako će nastaviti borbu za ukidanje pravosudnih tela na državnom niovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: