Vučić o Vladi, Etihadu, Đinđiću...

Aleksandar Vučić za B92 govorio o rekonstrukciji Vlade, ekonomiji, Miškoviću, Kariću i Subotiću, ali i o rejtingu i poređenju sa Miloševićem i Đinđićem.

Izvor: B92

Sreda, 31.07.2013.

22:06

Default images

Prvi potpredsednik Vlade je govoreći o gorućoj temi, rekonstrukciji, naveo da ga nije iznenadila Dačićeva odluka o URS-u, ali je istakao i da ona nije predmet "zavere".

On je podvukao da nije ranije znao da će premijer Ivica Dačić tražiti izlazak Mlađana Dinkića i URS-a iz Vlade i istakao da bi Vlada pala da je SNS odbio predlog SPS.

"Dinkićeva ponuda, bar deo koji se ticao SNS-a, za nas je bio prihvatljiv, ali za SPS nije, kao ni za Ljajića. Dačić je tu rekao da više ne može i to je bilo to", rekao je Vučić.

On je istakao da se rekonstrukcija završava, da neće tražiti od Dačića bilo šta, pa ni da napusti jednu od funkcija, a naveo je i da se "političkih protivnika ne plaši, već onoga što nas očekuje u budućnosti". "Zato i danas nismo išli na izbore, zbog stabilnosti i stabilnog puta ka budućnosti. Da smo otišli na izbore, do nedelje bi evro bio 118 dinara, a do kraja avgusta ko zna koliko i to je samo jedan primer i jedna moguća posledica", rekao je Vučić.

Na pitanje da li je Zapad uticao na odluku o izborima zbog Briselskog sporazuma i Kosova, Vučić je rekao da se odluke o takvim stvarima donose samo u Srbiji.

"Nasmejem se kada kažu 'neimenovani izvori Stejt departmenta'. Ne odlučuju oni o izborima u Srbiji. Mi uvažavamo stavove Stejt departmenta, Brisela, Kremlja, ali mi donosimo odluke u Srbiji", rekao je Vučić.

Lider SNS je rekao da je već definisan spisak ministara koji odlaze, a da se radi na definisanju imena onih koji će doći.

Precizirao je i da se nada da će na neka savetnička mesta doći ljudi iz inostranstva, ali je nagovestio i da bi neku ministarsku fotelju mogao da popuni stranac.

"Uvek je dobro da se razdrma vlada, sada se borimo sa ciljevima koje smo postavili. To je smisao našeg rada, da uradimo više i bolje. Moja ideja je da Srbiju modernizujemo, a kada mi kažu da je 'Vučić priznao da smo kolonija', ja taj jezik stvarno ne razumem. Problem je što se ovde sve dočekuje sa cinizmom, moramo prestati da stalno zameramo, kritikujemo i umanjujemo značaj svega što se uradi", rekao je Vučić.

Nemamo kadrove, razmišljamo o strancima

Vučić je kao primer za to naveo i "apsurdne napade na Dominika Stros-Kana", sa kojim je, kako kaže, razgovarao, ali tek kada su mediji objavili da je on u igri za savetničko mesto. On je naveo da je Stros-Kan veliki stručnjak, a da su optužbe i reputacija koje ga prate "posao za neke druge države". “Moramo da promenimo ponašanje i rezultati će doći”, kazao je Vučić.

Priznavši da će biti napadnut i zbog teze da SNS nema dovoljno dobre kadrove, Vučić je rekao da ih "nema u celoj zemlji" i priznao da bi pre osam godina kritikovao da neko želi da dovede stranca, ali da sada to nije tako.

"Razmišljam i o drugim strancima, razmišljam i razgovaram, ali imena neću reći, jer će jedan biti 'mali, sed i debeo', drugi 'visok, štrkljav i bez zuba'... Ali mi takvih kadrova nemamo, sve naše stranke zajedno ih nemaju. Takva situacija nije od danas, već odavno, ovde se diplome uzimaju da bi se neko zaposlio u državnoj službi", rekao je Vučić.

On je naveo da mu nije lako da izađe i kaže tako nešto pred Predsedništvom SNS-a i da "uprkos tome što tamo ima mnogo onih koji žele minstarska mesta, mora da im kaže da napolju traži rešenje".

"Uz sve probleme SNS je najmanje loša stranka. Ipak, ja njih ne vidim na tim mestima", rekao je Vučić.

Nadam se da rezultati istrage neće uticati na stabilnost

Foto: Beta, AP
Na pitanje o aferama za koje je vezivan i premijer Ivica Dačić, Vučić je rekao da će nadležni državni organi rasvetliti sve afere.

"Organi će sve rasvetliti, a trebaće onoliko vremena koliko treba i u zemljama gde je razvijana vladavina prava. Kao što ne mogu da loše govorim o Dinkiću, ne mogu da kažem ni da je Dačić strateški loše vodio politiku".

Govoreći o Luki Bojoviću, Vučić je rekao da se neće mešati u posao Tužilaštva i dodao da nikad nije zvao nijednog sudiju da mu nešto traži.

"Neću dozvoliti da se nastavlja ta kriminalna praksa kakva je bila u prošlosti, nadam se da rezultati istraga neće dovesti u pitanje stabilnosti Vlade", rekao je Vučić.

O optužnici protiv Miškovića, Subotiću i Kariću

Aleksandar Vučić je rekao da je uveren da je optužnica protiv vlasnika „Delta holdinga“ Miroslava Miškovića dovoljno jaka, ali je dodao i da se skupljaju "još neke velike stvari".

"Optužnica je dovoljno jaka, bar tako kažu tužioci. A ko kaže da nije jaka? Oni koji je nikada nisu ni videli i koji to kažu samo da bi napakostili Aleksandru Vučiću“, rekao je on.

Povodom navoda da je Miškoviću bilo omogućeno da vodi kompaniju iz pritvora rekao je da je "siguran da Miškoviću nisu bila ugrožena ljudska prava, ali i da je siguran da mu nije davano ništa više nego što imaju drugi zatvorenici".

Što se povratka Stanka Subotića u Srbiju tiče, Vučić je rekao da on sada ima pravo da bude u Beogradu i odbacio tezu da će zbog "afere" oko sastanka sa njim i Nikolićem u pariskom hotelu Ric Subotić imati povlašćen status.

"On je skinut sa poternice jer je platio jemstvo, isto kao što je Mišković izašao iz pritvora kada je platio jemstvo", rekao je Vučić.

Na pitanje o eventualnim pritiscima uzvratio je pitanjima, isto kao i na pitanje o povratku Bogoljuba Karića:

"Pritisak? Ko mislite da može da vrši pritisak na mene? Interesantno je i to oko Karića, svaki dan se vraća u Srbiju, kažu neki mediji. A šta sada kažu kada Karić ne dolazi? To znači da su lagali šest meseci i izmišljali", rekao je Vučić.

O Miloševiću, Đinđiću i rejtingu

Foto: B92
Govoreći o rejtingu SNS-a, ali i njegovoj ličnoj popularnosti, kao i o tome da mnogi kažu da je "popularniji od Slobodana Miloševića", Vučić je rekao da ga to "plaši".

"Noć i dan razmišljam o tome šta možemo da uradimo za zemlju i šta ćemo ostaviti iza nas. Želim iza sebe da ostavim trag, da je Srbija nešto modernija i uspešnija evropska zemlja nego što je bila kada smo preuzeli odgovornost", rekao je Vučić.

Takođe, odbacio je tvrdnje da Srbija ide ka jednopartijskom sistemu, ali je istakao da mnogi već šest meseci govore da je SNS na "istorijskom maksimumu", ali da se rast popularnosti ne zaustavlja.

Vučić je rekao i da se oseća "postiđeno" zbog toga što ga neki porede sa pokojnim premijerom Zoranom Đinđićem.

"Osećam se postiđeno, jer sam ga kritikovao i bili smo politički protivnici. Ipak, kod njega sam poštovao to što je bio spreman za rizike i odluke. Ko rizikuje taj pravi rezultat", rekao je on, dodavši da je o Đinđiću svojevremeno razgovarao sa počasnim predsednikom DS Borisom Tadićem.

DS obmanuo javnost

Iako nije mnogo govorio o opoziciji i odnosu sa onima koji nisu na vlasti, Vučić je rekao da želi jaku opoziciju, a osvrnuo se i na optužbe DS da je napadana preko tabloida.

Vučić je naveo da su demokrate obmanule javnost kada su objavile saopštenje u kom su navele da je Štefan File osudio napade.

"To je obmana javnosti, jer su sakrili deo pisma, izbačen je mali pasus u kome File kaže da upravo zbog takvih stvari podržava napore vlade", rekao je Vučić.

Ipak, rekao je da će razgovarati sa Draganom Đilasom o projektu "Beograd na vodi".

Etihad - najvažniji ugovor za Srbiju, investicije na jesen

Govoreći o ekonomiji, Vučić je u prvi plan stavio potpisivanje ugovora sa Etihadom, koje je zakazano za četvrtak.

Rekao je da je za kratko vreme rešen problem Jata, koji će "osim novog brenda i novog načina poslovanja postati 'Er Srbija" - najbolja avio-kompanija u ovom delu Evrope".

"Bili smo na večeri Dinkić i ja sada sa predstavnicima Etihada. Prezadovoljni su mladim ljudima koje su ovde zatekli. Budite sigurni 'Er Srbija' biće izvanredno uspešna firma, jer oni rade samo tamo gde vide profit", naveo je Vučić i istakao da Srbija ulazi u posao sa jednom od najboljih avio-kompanija na svetu.

Najavio je da će Srbija videti da će imati jednu od najboljih kompanija tog tipa, najavio je kupljenih deset aviona, nova zapošljavanja, ali i priznao da će biti otpuštanja administrativnog osoblja.

"To je izvanredna vest. Potpisali smo brojne ugovore, ali je ovo jedan od najvažnijih. Dobićemo najbolju avio-kompaniju, koja će taj status dobiti već do kraja godine, a država neće imati problema sa 195 miliona evra duga. Umesto da plaćamo godišnje milione evra, sada ćemo imati zaradu. Gde god su oni ušli, napravili su profit", rekao je Vučić.

Osim Etihada, najavio je dolazak investicije "Mubadale", ali i velike investicije ove jeseni iz SAD i Kine, u koju uskoro ide predsednik Nikolić, ali i on sam.

"Neće cvetati cveće i teći med i mleko, ali će Srbija videti da se ide napred. Preterano je reći ekonomski bum, ali napredak svakako", rekao je Vučić.

Na pitanje o platama i izjavi Mlađana Dinkića od pre godine da ima malo novca za plate i penzije, Vučić je rekao da "situacija nije mnogo lakša" i da novca ima do polovine ili kraja septembra.

"Deficit je manji, izvoz je bolji, imaćemo rast proizvodnje, sve to utiče da stvari idu nabolje", rekao je Vučić.

Ipak, nije želeo da kaže da li će manjak u budžetu biti popunjen prodajom "Telekoma", za koji tvrdi da već ima dvaput veću cenu nego što je za Telekom imala prošla Vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

210 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: