Dačić "mimo Ustava" kod Nikolića

Premijer Ivica Dačić nije imao ustavnu i zakonsku obavezu da ode kod predsednika kako bi ga obavestio o predlogu da Vlada nastavi rad bez URS, kažu analitičari.

Izvor: Danas

Sreda, 31.07.2013.

19:54

Default images

Ipak, oni imaju različito gledište o tome šta je bio glavni motiv Dačića da preduzme takav korak. Iz SPS-a nije mogao da se dobije odgovor na to koji je bio motiv premijera da o rekonstrukciji Vlade obavesti predsednika Nikolića.

Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, komentariše za list Danas da razgovore na Andrićevom vencu treba posmatrati kao deo "političkog igrokaza naprednjaka i socijalista, osmišljenog u cilju eliminisanja URS iz Vlade".

"Mislim da su se SNS i SPS i ranije dogovorili da na taktički način pokažu vrata URS, ali da ih je Dinkić iznenadio kada je pristao na lomljenje Ministarstva privrede i finansija i druge ustupke. Njemu je kobajagi ponuđeno da ostane u Vladi, jer su naprednjaci i socijalisti zaključili da im Dinkić ne treba, za razliku od prošle godine, kada je formirana Vlada. Lider URS je tada imao auru Evropejca, što nije bio slučaj sa Dačićem i Vučićem", smatra Goati.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Krstić objašnjava za Danas da premijer Dačić nije imao nikakvu ustavnu ni zakonsku dužnost da obavesti predsednika Republike o promenama u Vladi, niti je to uobičajena praksa u parlamentarnim sistemima. On navodi da je Vlada Srbije odgovorna pred skupštinom koja izglasava eventualne promene u Vladi, ali ne i predsedniku Srbije. Prema njegovim rečima, odlazak Dačića kod Nikolića da ga obavesti o odluci da ne želi više URS u Vladi predstavlja "politički marketing".

S druge strane, Bogoljub Milosavljević, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Union, kaže za Danas da, iako to "u principu nije bila Dačićeva pravna obaveza, red je nalagao da o značajnom događaju obavesti Nikolića, koji mu je prošle godine i dao mandat za sastav Vlade".

"Premijer nije učinio ništa neuobičajeno, nužno je da postoji komunikacija između njega i predsednika države u takvim okolnostima, naročito kada je reč o krupnim promenama u Vladi", ocenjuje Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: