Ko sledeći ide iz Vlade?

Nakon što je SNS na sednici predsedništva prihvatila predlog premijera Dačića da Vlada nastavi da funkcioniše bez URS, na potezu SPS. Ko još odlazi iz vlade?

Izvor: Beta

Sreda, 31.07.2013.

12:06

Default images

"Obavešten sam da je predsedništvo Srpske napredne stranke imalo sednicu i da su odlučili da vlada nastavi da radi. Očekujem da ćemo danas dovršiti tehničke detalje o rekonstrukciji vlade, dok formalni kraj treba da bude sredinom avgusta", rekao je premijer i lider SPS novinarima u Sremskoj Mitrovici.

On je ponovio da rekonstrukcija i ono što de desilo sa koalicionim partnerom, strankom Ujedinjeni regioni Srbije i Mlađanom Dinkićem, nije motivisano ličnim antipatijama, već da se radi o hrabrosti u donošenju odluka. "Očekuju nas mnogi poslovi, a posle Brisela najvažnija tema su finansije i ekonomija", rekao je Dačić.

Dačić je izjavio da će danas biti definisana lista ministara, odnosno resora u kojima će biti promena. "Danas ćemo sistematizovati sve ono što su stranke zaključile i definisati listu ministara, odnosno resora koji će biti promenjeni u narednom periodu. Dogovorićemo sve tehničke detalje u vezi sa rekonstrukcijom, čime će na taj proces praktično biti stavljena tačka", rekao je Dačić.

Proces rekonstrukcije u formalnom smislu biće završen u drugoj polovini avgusta, zato što je, kako je objasnio, potrebno sprovesti određene procedure i predložiti nova kadrovska rešenja. "Podigli smo lestvicu visoko i to je bilo neophodno zbog budućnosti Srbije. Ovde nije reč o ličnim simpatijama ili antipatijama, već o budućnosti zemlje. Očekujem da ova Vlada ostvari značajne rezultate koji će biti od istorijskog značaja za budućnost Srbije", rekao je Dačić.

Upitan da li ostaje ministar unutrašnjih poslova, Dačić je rekao da o tome nije bilo reči, i podsetio da u vladi ima i potpredsednika vlade koji istovremeno efikasno obavljaju ministarske funkcije. "To pitanje je stvar medijskih spekulacija i nikada o tome nisam razgovarao sa Aleksandrom Vučićem", rekao je Dačić.

Premijer je, na pitanje da li će u vladi ostati ministri Žarko Obradović i Slavica Đukić Dejanović, odgovorio najavom da će danas imati razgovore na tu temu.
"Žarko Obradovć i Slavica Đukić Dejanović su rekli da će ispoštovati svaku moju odluku i tu neće biti nikakvih reperkusija po odnose u partiji", rekao je Dačić.

"Ministarstva nisu prćije da o tome ne bi moglo da se razgovara, najvažnije sada naći kvalitetne ljude koji će moći da obavljaju funkcije. Aleksandar Vučić je rekao da nije loš predlog da čak i neke ljude iz inostranstva pozovemo da pomognu, ali treba defnisati koji bi to ljudi bili", rekao je Dačić.

Kada je reč o spekulacijama medija da bi dosadašnja potpredsednica vlade Suzana Grubješić mogla biti glavni pregovarač Srbije sa EU, Dačić je rekao da ne očekuje njen ostanak u vladi, jer je lider URS-a najavio povlačenje svih ministara te stranke.

Upitan da li se rezmatra mogućnost proširenja parlamentarne većine poslanicima stranaka koje su do sada podržavle rad vlade, Dačić je rekao da treba razgovarati sa strankama sa kojima je vlada imala pozitivnu saradnju.

"Ne razumem zahtev opozicije za izbore"

Premijer je dodao da uopšte ne razume zahtev opozicije da se ide na izbore, jer je izvesno da bi najviše glasova odnele SNS i SPS.

"Traže izbore, a mole boga da ih ne bude", rekao je Dačić.

On je ocenio da, mimo toga, Srbija u ovom trenutku nema vremena za izbore, s obzirom na izazove s kojima se suočava, i zahvalio Srpskoj naprednoj stranci zbog toga što je prepoznala tu činjenicu.

"Od ove vlade mnogi u zemlji i inostranstvu nisu ništa očekivali, sada mnogo očekuju. To je za nas velika odgovornost. Ako je već velika odgovornost, onda mora da se vodi ova situacija, a ne da izneverimo očekivanja građana. Ako nema rezultata, izbori će biti sutra, ako ima rezultata onda za izbore uvek ima vremena i treba da budu onda kada je to interes države", rekao je Dačić novinarima u Sremskoj Mitrovici.

"Mi nemamo vremena za izbore zato što je sve što radimo skopčano sa brzim rokovima i terminima, zato treba podeliti odgovornost, odnosno izraziti spremnost da oni koji imaju najveće poverenje građana imaju i odgovarajuća mesta u vladi i drugim institucijama", zaključio je Dačić.

Podsetimo, Dačić je juče pozvao SNS da nastave zajedno da rade u Vladi Srbije bez URS-a i rekao da su, ukoliko naprednjaci to ne prihvate, jedino rešenje izbori ili formiranje nove koalicije bez SPS.

Lider URS Mlađan Dinkić je juče na konferenciji za novinare optužio premijera da obmanjuje javnost.

Nekadašnji prvi čovek SNS-a, a sada predsednik Srbije - Tomislav Nikolić podržao je predloge premijera Dačića i pozvao SNS da se izdigne iznad partijskih interesa, koji joj sada govore da ide na nove izbore, da ubrzano okonča rekonstrukciju vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: