Vučić menja sebe i još troje

Lider SNS Aleksandar Vučić ponudio Glavnom odboru ostavku na mesto ministra odbrane i predložio smene na mestima ministara poljoprivrede, kulture i sporta.

Izvor: B92

Petak, 26.07.2013.

16:14

Default images

Prvi čovek naprednjaka je naveo i da "danas treba prekinuti sa onima koji su se osilili na vlasti", da je vreme "ili za rezove, ili za izbore".

B92 saznaje da će SNS zatražiti izmenu Zakona o ministarstvima, ali da će to takođe tražiti i od koalicionih partnera. Glavni odbor SNS će se u Sava centru izjasniti o predlozima za rekonstrukciju Vlade.

Sednica je završena nešto pre 21 sat, nakon četiri i po sata.

Nakon uvodnog dela u kom je svodio račune prvih godinu dana rada Vlade, lider naprednjaka je najavio da će "zatražiti žrtve" od članova stranke i njihovo poverenje i istakao da promene moraju biti sistemske, programske i kadrovske. Kako je ranije objavio B92, Vučić je zatim predložio smene na četiri ministarska mesta.

On je rekao da će procenu rada početi od sebe i da će "biti prvi rekonstruisan", jer smatra da ne može da obavlja oba svoja posla s jednakim kvalitetom i posvećenošću.

"Mislio sam da sam mlađi i da ću stići, ali sam fizički umoran", rekao je Vučić i istakao da njegov pratilac nije imao ni pet slobodnih dana u poslednjih 365 dana.

Vučić je naveo i da će predložiti da GO prihvati ostavku koju mu je pre desetak dana podneo ministar poljoprivrede Goran Knežević, a predložio je promenu na mestima ministra kulture Bratislava Petkovića i ministarke sporta i omladine Alise Marić. On je istakao da Knežević nije podneo ostavku zbog "afere aflatoksin", ali je istakao da je ta afera iskonstruisana, prljava i namerno plasirana i da "nijedan čovek ili dete nisu otrovani".

Vučić je nešto ranije govorio i o "bahatosti i osionom ponašanju nekih ministara sa rotacijama", rekavši da traži od stranke da "danas prekine sa onima koji su se osilili na vlasti".

Izbore je naveo kao nepotreban luksuz i nešto što bi predstavljalo nepotrebnu pauzu u radu, ali je kasnije rekao da SNS želi da menja i pokreće Srbiju da sa podrškom koju ima želi efikasnost i da je, ako je neophodno, spreman za izbore.

"Nemoguće je da oni koji danas imaju 45 odsto podrške predlažu promene četiri ministra, a oni sa manjom podrškom ne. Vreme je za rezove, ili ćemo se razići i imati izbore", rekao je Vučić.

On je poslao i nekoliko poruka "onima koji imaju više vlasti, ali manje autoriteta", kao i "onima koji su otišli na more" rekavši da neće odustati od toga da prvi dolazi na posao, poslednji odlazi, da neće pristati da naprednjaci budu prosečni i odbacio prebacivanja da "u Srbiji tobož SNS uspostavlja autoritarnu vlast".

"Pet pobeda u prvih godinu dana"

Foto: Tanjug
Lider naprednjaka je na početku izlaganja, koje je trajalo više od sata, istakao da je pre formiranja vlade imao jasan plan, da je želeo opšte reforme u Srbiji, ekonomski rast i rešavanje nasleđenih pitanja, kao što su Kosovo, ulazak u EU i korupcija koja je podignuta na državni nivo, dodajući da je za godinuostvareno pet pobeda.

"Naša prva pobeda je što zemljom više ne upravljaju otuđeni finansijski centri moći i tajkuni, već država i ljudi izabrani na izborima. Imali smo hrabrosti da se suočimo sa moćnim finansijskim figurama. Druga pobeda je uspeh u borbi protiv korupcije. Treća pobeda je početak pregovora o članstvu u EU", rekao je Vučić na početku svog izlaganja.

On je poručio Miroslavu Miškoviću i njegovim "političkim i medijskim slugama" da nikada neće pobediti jer su protiv njih pravda, moral i narod.

Vučić je naveo i da EU nije idealna zajednica, ali da je to trenutno najbolje udruženje država na svetu i nama je tamo mesto.

Istakavši da su građani dali poverenje SNS-u da sprovede "mučan posao", on je dodao da su četvrta i peta pobeda promena odnosa većine zemalja prema Srbiji i uspostavljanje pristojne Srbije.

"Za to su zaslužni i Koštunica i Tadić, da nema obračuna sa političkim protivnicima", rekao je Vučić, koji je čestitao naprednjacima na "oborenom rekordu i 45 odsto podrške birača".

Stefanović: Još neki ministri iz SNS nudili ostavke

Foto: Tanjug
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras da su posle uvodnog obraćanja lidera SNS Aleksandra Vučića na sednici Glavnog odbora stranke još neki ministri iz redova naprednjaka ponudili ostavke, ali da treba sačekati odluku rukovodstva.

Stefanović, koji je na trenutak izašao sa sednice Glavnog odbora u Centru "Sava", rekao je i da nije bilo reči o tome ko bi mogao da zameni ministre koji će napustiti vladu.

Stefanović je izjavio večeras da ta stranka neće dati rok koalicionim partnerima da se izjasne o rekonstrukciji Vlade Srbije, jer ne želi da ikoga ucenjuje, ali od njih očekuje odgovornost oko stvari koje je potrebno uraditi za zemlju i građane.

"Kako je moguće da posle Vučićeve ostavke neki ostanu na svojim funkcijama, a radili su mnogo manje od njega", rekao je Stefanović u izjavi za Radio-televiziju Srbije.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je mislio na druge lidere dve stranke vladajuće koalicije - Ivicu Dačića i Mlađana Dinkića, već je dodao da se to odnosi "apsolutno na sve", i na ministre SNS i na predstavnike drugih stranaka u vlasti.

Odluke doneli i socijalisti

Odluke o rekonstrukciji danas donose i socijalisti, a Predsedništvo SPS prihvatilo je zahtev funkcionera stranke i ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića da bude razrešen funkcije u Vladi Srbije, saopštio je SPS.

Kabinet premijera Ivice Dačića ima 19 članova i 17 ministarskih mesta, od čega je osam ministara postavljeno na predlog SNS, to su: Aleksandar Vučić (odbrana), Nikola Selaković (pravda), Zorana Mihajlović (energetika, razvoj i zaštita životne sredine), Goran Knežević (poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda), Milan Bačević (prirodni resursi, rudarstvo i prostorno planiranje), Bratislav Petković (kultura i informisanje) i kao nestranačke ličnosti na predlog SNS Ivan Mrkić (spoljni poslovi) i Alisa Marić (omladina i sport).

Lideri SNS-a Aleksandar Vučić, SPS-a Ivica Dačić i Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić nisu se na sastanku u četvrtak dogovorili o rekonstrukciji vlade, jer su svi ostali pri svojim ranijim stavovima.

Naime, lider SNS-a i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić insistirao je na temeljnoj rekonstrukciji vlade, dok se predsednik SPS-a i premijer Ivica Dačić nije precizno izjasnio.

URS je predložio smanjenje broja ministarstava, a portparol Marko Selaković je precizirao da se ta stranka zalaže za to da se svako od koalicionih partnera odrekne po jednog ministra (sadašnja vlada ima 19 članova, 17 ministarstava i ministra bez portfelja, a premijer ima i ministarsku poziciju), ali i za timski rad određenih ministarstava.

Marko Selaković rekao je za B92 da ta stranka ne želi da komentariše stavove partnera u Vladi, a da će svoj stav izneti u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

354 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: