Dan za odluke? SPS u 14h, SNS u 16h

Glavni odbor SNS i Predsedništvo SPS, kako je najavljeno, izjasniće se danas o predlozima za rekonstrukciju Vlade Srbije. URS predlaže manji broj ministara.

Izvor: B92

Petak, 26.07.2013.

00:24

Default images

Socijalisti će svoje odluke o rekonstrukciji doneti na sednici Predsedništva od 14 časova, dok se GO naprednjaka sastaje dva časa kasnije.

Lideri SNS-a Aleksandar Vučić, SPS-a Ivica Dačić i Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić nisu se na sastanku u četvrtak dogovorili o rekonstrukciji vlade, jer su svi ostali pri svojim ranijim stavovima.

Naime, lider SNS-a i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić insistirao je na temeljnoj rekonstrukciji vlade, dok se predsednik SPS-a i premijer Ivica Dačić nije precizno izjasnio.

On je samo najavio da će za petak, 26. jul, zakazati sednicu Predsedništva stranke, posle koje će saopštiti odluku.

Lider URS-a i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić nije želeo da pristane na podelu svog ministarstva. Iz URS-a je saopšteno da je sastanak protekao u korektnom i konstruktivnom tonu i da su sva tri koaliciona partnera izrazila spremnost da daju svoj lični doprinos kako bi Vlada radila još bolje.

Kako B92 saznaje, URS je predložio da se napravi manja i efikasnija vlada sa maksimalno 15 ministarstava.

Taj predlog je danas konkretizovao portparol Marko Selaković, koji je naveo da se URS zalaže za to da se svako od koalicionih partnera odrekne po jednog ministra (sadašnja vlada ima 19 članova, 17 ministarstava i ministra bez portfelja, a premijer ima i ministarsku poziciju), ali i za timski rad određenih ministarstava.

Najavljeno je da će predstojećeg vikenda Dinkić informisati Predsedništvo URS o dogovoru s koalicionim partnerima u Vladi. Izvor Bete rekao je da je Vučić već odlučio o daljim potezima, ali će to prvo saopštiti na današnjoj sednici Glavnog odbora SNS-a.

A SPS će, prema najavama sa jučerašnjeg sastanka o rekonstrukciji, danas održati sednicu Predsedništva stranke. Kako je poručeno, socijalsti će dati pun doprinos, biće podrška, a ne prepreka procesu rekonstrukcije.

Ipak, ni u SPS-u ne isključuju mogućnost da se, ukoliko ne bude dogovora, ide na izbore.

Ministarka zdravlja i potpredsednica socijalista Slavica Đukić Dejanović kaže da će konačno rešenje stranka imati danas, posle sednice Predsedništva na kojoj će biti podnet izveštaj o jučerašnjem trojnom sastanku Vučića, Dačića i Dinkića.

"Očekujem otvorenu i vrlo fer raspravu o tome kako i na koji način treba da damo doprinos rekonstrukciji vlade, jer je ona u ovom momentu zaista nešto čime treba završiti jednogodišnji period i početi sa novim ciljevima koji su poznati. I operacionalizacija tih novih ciljeva bi trebalo da bude tema našeg Predsedništva. Ja se iskreno nadam da ćemo mi to danas uspešno učiniti", kazala je ona.

Danas imena?

Imena ministara iz Srpske napredne stranke koji će biti smenjeni tokom rekonstrukcije verovatno će biti poznata posle sednice Glavnog odbora stranke, koja se održava danas po podne u Sava centru, kaže za "Danas" zamenik šefa poslaničkog kluba naprednjaka Zoran Babić.

On je juče uoči sastanka predsednika vladajućih stranaka o rekonstrukciji istakao za taj list da SNS neće inicirati vanredne republičke izbore, ali da će izaći na njih ukoliko neko od koalicionih partnera nije spreman da deli iste vrednosti koje oni promovišu.

"Očekujem razgovor razumnih ljudi, koji realno sagledavaju situaciju i u vladi i u državi i sačekajmo da se ti razgovori završe. SNS je spremna da se pogleda u ogledalo, ali tražimo i od naših partnera da učine isto", ukazao je juče Babić pre sastanka o rekonstrukciji.

S druge strane, predsednik Skupštine Srbije i funkcioner SNS Nebojša Stefanović rekao je juče da su vanredni izbori "bolja opcija" ukoliko ne bude dogovora sa koalicionim partnerima o rekonstrukciji Vlade Srbije.

"Mi nismo, pre svega, raspoloženi za izbore, to bi usporilo reforme i evrointegracije. Ako ne možete da napravite dogovor, onda su bolji izbori. Uveren sam da će se dogovor napraviti", rekao je Stefanović juče pre podne gostujući na RTS-u.

Prema njegovim rečima, važno je utvrditi i odgovornost ministara - šta su uradili i šta su mogli bolje. "Mi ćemo u petak izaći sa konkretnim imenima", rekao je Stefanović najavljujući današnju sednicu Glavnog odbora SNS, na kojoj će se odlučivati o zameni kadrova te stranke u izvršnoj vlasti.

Portparol socijalista Đorđe Milićević rekao je juče za "Danas" uoči sastanka o rekonstrukciji da će SPS kao i dosad insistirati na konstruktivnom i odgovornom pristupu rekonstrukciji Vlade Srbije i da takav pristup očekuju i od drugih partnera u vlasti.

"Mislim da je svakom u interesu da posle rekonstrukcije ova vlada postiže još bolje rezultate i da još bolje funkcioniše i nadam se da će opšti interes svima biti iznad stranačkog. Najpre treba utvrditi ciljeve rekonstrukcije, pa ciljeve Vlade, a tek onda i personalna rešenja", napominje Milićević.

Poslanik PUPS Momo Čolaković rekao je novinarima u parlamentu da će, prema njegovim informacijama, rekonstrukcija vlade biti završena u naredna dva-tri dana.

"Moja molba liderima političkih partija koje o tome odlučuju jeste da to završe što pre i da se vratimo svakodnevnim poslovima važnim za građane", rekao je Čolaković.

Potpredsednik SPS Aleksandar Antić izjavio je da mnogo očekuje od rekonstrukcije Vlade i da su potrebni najspremniji igrači da odigraju u punom evropskom ritmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: