Znakovi za mine kočići za paradajz

Brčko -- Građani Brčko distrikta sve češće kradu znakove upozorenja na mine, a koriste ih u poljoprivredne svrhe, kao kočiće za paradajz, ili prave kaveze za piliće.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Samo u prošloj godini imali smo prijavljenih 30 ovakvih slučajeva krađe znakova", rekao je za "Dnevni avaz" Zdravko Đurić, koordinator za deminiranje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Portparol Policije Brčko distrikta Halid Emkić kaže da se krađa znaka opasnosti, prema sadašnjem zakonu, tretira i kažnjava kao i krađa bilo kog saobraćajnog znaka, što hitno trebalo promeniti.

Đurić je apelovao na građane da to ne čine i podsetio da je Vlada distrikta iz budžeta za ovu godinu izdvojila 1,3 miliona maraka za deminiranje terena, a Akcionim planom predviđeno je da se izvrše radovi na 1,5 miliona metara kvadratnih.

Tako se ovih dana deminira teren oko naselja na rubnim delovima Distrikta, gde su u proteklom ratu bile linije razgraničenja.

Radove na deminiranju terena izvodi Norveška narodna pomoć, kojoj bi uskoro trebalo da se pridruže Oružane snage BiH kao i četiri nevladine organizacije koje se sufinansiraju iz IPA fondova EU, rekao je Đurić.

Do kraja ove i početkom naredne godine u Brčkom bi trebalo da se nastavi započeto deminiranje obale reke Save, koje se finansira iz sredstava Svetske banke za obnovu i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu