CG:Čitulje i peticija protiv Prajda

U Budvi su, uoči sutrašnjeg održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, osvanule čitulje sa imenom organizatora gej povorke. Vlada CG osuđuje taj čin.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2013.

10:20

Default images

Nepoznate osobe izlepile su čitulje u više delova grada sa imenom predsednika LGBT Foruma progres Zdravka Cimbaljevića.

Cimbaljević je ranije kazao da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj toga koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti.

Više od dve hiljade građana i gostiju Budve potpisalo je peticiju, koja će danas biti predata gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, protiv održavanja Parade ponosa u tom crnogorskom primorskom gradu.

Potpisivanje peticije protiv sutrašnjeg održavanja gej povorke u Budvi bilo je organizovano na brojnim terasama restorana, kafića, ali i na pojedinim plažama.

Pojedini građani, kako prenose podgorički mediji, naveli su da su protiv najavljenog gej okupljanja u Budvi u špicu turističke sezone, jer bi eventualni nemili događaji mogli negativno uticati na njen ishod.

Prva Parada ponosa u Crnoj Gori biće održana sutra u podne ispred zidina starog grada Budve u organizaciji LGBT Foruma Progres.

Paradu će obezbeđivati više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

Vlada Crne Gore osudila je danas objavljivanje čitulje sa imenom predsednika LGBT Foruma progres i organizatora sutrašnje gej povorke u Budvi Zdravka Cimbaljevića.

"Vlada Crne Gore najoštrije osuđuje širenje govora mržnje u odnosu na LGBT populaciju i druge ranjive grupe, a posebno objavljivanje čitulja, što predstavlja izraz nedostatka demokratskih kapaciteta onih pojedinaca koji stoje iza ovakvih poruka", navodi se u saopštenju.

Vlada je izrazila uverenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje lično svojstvo.

Poštovanje razlika i tolerancija, kako se ističe, prema uverenjima svih socijalnih grupa predstavlja vodeću vrednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

"Vlada Crne Gore je odlučna da svim građanima garantuje poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, pravo na slobodu okupljanja i izražavanja i odlučno se bori protiv diskriminacije na svim nivoima, afirmišući demokratske standarde na kojima počiva EU i ispunjavajući obaveze na putu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

I Nekoliko nevladinih organizacija, okupljenih u koaliciju "Korak", osudile su govor mržnje i poziv na linč organizatora prve crnogorske Parade ponosa koja je zakazana za sutra u Budvi, ističući da je parada legitiman način kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj.
Koalicija "Korak" je izrazila nadu da će nadležne institucije obezbediti sigurnost svih učesnika parade, kao i da će nadležni organi brzo i efikasno reagovati u procesuiranju pretnji i poziva na linč koje je Cimbaljević dobio.

"Uprkos činjenici o izuzetno visokom nivou homofobije u crnogorskom društvu na koju ukazuju brojna istraživanja javnog mnjenja, zabrinula nas je surovost poruka mržnje, netrpeljivosti i poziva na nasilje prema LGBT populaciji koja je prethodnih dana preplavila javni prostor, što samo podseća da je dug put u borbi protiv predrasuda i izgradnji društva kulture ljudskih prava", navodi se u saopštenju koalicije "Korak".

Parada je, kako se navodi, samo jedan od legitimnih načina, zasnovan na načelima Ustava i zakona Crne Gore, kojim pripadnici LGBT zajednice žele da ukažu na svoj težak položaj i pokušaju da se izbore za jednakost u uživanju prava i sloboda bez straha od nasilja i osude.

Zbog toga je Koalicija "Korak" u saopštenju pružila punu podršku organizovanju "SeaSide Pride" koja je, kako smatraju, važna za unaprijeđenje položaja članova LGBT zajednice, ali i za ukupan demokratski razvoj Crne Gore.

Predstavnici "Koraka" su pozvali sve građane da razumeju da suživot različitosti nije samo neminovnost, već i bogatstvo i prednost savremenog društva, kao i da svaka vrsta isključivosti, predrasuda, marginalizovanja određenih grupa i njihovih potreba uskraćuje mogućnost punog razvoja celog društva.

Koaliciju "Korak" čine osam nevladinih organizacija.

Ministar zaštite ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović rekao je ranije da Vlada Crne Gore podržava održavanje Parade. "Parada ponosa u Budvi biće pokazatelj ukupnih promena u crnogorskom društvu na evropskom putu”, istakao je on.

Numanović nije želeo da se direktno izjasni o tome da li će lično prisustvovati Paradi ponosa u Budvi, ali je kazao da će tom skupu svakako prisustvovati predstavnik Vlade Crne Gore.

Pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Nikola Janjušević istakao je da će policija uraditi sve što je u njenoj nadležnosti, kako bi skup protekao bez incidenata. On nije želeo da precizira koliko će policajaca obezbeđivati Paradu, navodeći da će policajaca biti “dovoljno”.

“Policija će, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, uraditi sve što je potrebno kako bi skup protekao u mirnoj atmosferi i bez incidenata”, istakao je Janjušević.

Iz LGBT Foruma progres najavili su da će do kraja leta biti održana još jedna Parada ponosa u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: