Dačić: Uskoro ime pregovarača sa EU

Premijer Ivica Dačić izjavio da će Vlada ubrzo imenovati šefa pregovaračkog tima, ističući da to mora da bude osoba koja je "dobra sa evropskim strukturama".

Izvor: Tanjug

Utorak, 23.07.2013.

11:41

Default images

"Nije reč o tome da vlada ne želi da odredi šefa pregovaračkog tima, ali tražimo rešenje koje bi bilo najbolje, da to bude osoba sa iskustvom iz te oblasti", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom bugarskog parlamenta Mihailom Mikovom.

"To mora da bude osoba koja je dobra sa evropskim strukturama, ali koja će pre svega raditi u interesu Srbije", rekao je premijer Srbije. Dačić je rekao da je Srbija spremna za pregovore sa EU i za primenu odredaba briselskog sporazuma. "Sigurni smo da Srbija može da bude 29. članica EU", kazao je Dačić.

On je naveo i da je završen nacrt pregovaračkog okvira EU. "To nije papir koji se usaglašava sa Srbijom, on se usaglašava unutar EU i o njemu će se izjasniti države članice", kazao je on.

Dačić je podsetio da bi međuvladina konferencija Srbija-EU trebalo da bude održana u januaru, ali da se "mi nadamo da bi to moglo da se dogodi u decembru".

"Detaljno smo razmotrili dinamiku - skrining počinje krajem septembra otvaranjem poglavlja 23, u oktobru 24, a onda poglavlja 32 koje se tiče finansijske kontrole, a od januara bi trebalo da se krene i sa drugim poglavljima", rekao je premijer.

"Saradnja sa Bugarskom odlična"

Premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik parlamenta Bugarske Mihail Mikov su danas u Beogradu potvrdili opredeljenost da razvijaju saradnju na političkom i ekonomskom planu i ocenili da su dobri odnosi dve zemlje u interesu celog regiona.

Dačić je zahvalio Bugarskoj na podršci koju je davala kada se odlučivalo o datumu početka pregovora o članstvu Srbije u EU i istakao da je bitno iskoristiti njena iskustva na putu ka EU.

Srbija želi razvoj dobrosusedskih odnosa i intenziviranje političkih kontakata, rekao je Dačić i dodao da očekuje posetu bugarskog premijera i početak prakse održavanja zajedničkih sednica vlada dveju država.

Dačić je izjavio da je ekonomska saradnja relatvino dobra i da je robna razmena 2012. bila 600 miliona evra, ocenivši da može da bude i veća.

Dačić i Mikov su istakli važnost zajedničkih projekata, među kojima su gasna interkonekcija Niš-Sofija, Južni tok, a u oblasti energetike završetak kraka Koridora 10 ka Bugarskoj.

Oni su ukazali i na mogućnost zajedničkog nastupa srpskih i bugarskih firmi na trećim tržištima.

"Treba da tražimo zajedničke interese, da rešavamo otvorena pitanja na konstruktivan način i siguran sam da će Mikov kao predsednik parlamenta dati veliki doprinos još boljoj parlamentarnoj saradnji", rekao je srpski premijer.

Dačić je istakao da je Mikov "možda i najveći prijatelj Srbije i srpskog naroda u Bugarskoj" i da se njegovo mišljenje nije menjalo u zavisnosti od toga da li je bio na vlasti ili u opoziciji.

Predsednik bugarskog parlamenta Mikov rekao je da će Bugarska nastaviti da podržava evropsku integraciju Srbije.

"Radujem se što sam ovde u ovako važnom trenutku za Srbiju kada joj je otvoren put ka EU", kazao je Mikov.

Mikov je tokom posete Beogradu razgovarao i s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: