"VOA Srbije plasirala aferu Snimak"

Crnogorski premijer Milo Đukanović izneo je tvrdnju da je aferu "Snimak" plasirala Vojno-obaveštajna služba Srbije, uz pomoć podgoričkog dnevnog lista Dan.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.07.2013.

00:36

Default images

Đukanović je danas odbacio navode da je bilo zloupotrebe državnih resursa u korist izborne pobede DPS-a na saslušanju pred skupštinskim Anketnim odborom za rasvetljavanje afere “Snimak".

Dnevni list "Dan" objavio je između oktobarskih, parlamentarnih i aprilskih predsedničkih izbora, seriju tekstova sa transkriptima sednica stranačkih organa DPS, na kojima visoki funkcioneri te partije i čelnici državnih institucija govore o favorizovanju pri zapošljavanju, raspodeli državne pomoći i dodeli kredita.

Đukanović je na sednici odbora saopštio da je "iskreno uveren" da je pomenuta afera "spinovanje jednog medija potpomognuto vojno-obaveštajnim službama Srbije".

"To je klasično spinovanje u kome se delovi naslova i podnaslova uopšte ne slažu sa delovima teksta. Toliko o nezavisnosti medija Dan. Moje duboko uverenje je da se to ne radi u dogovoru sa vrhom Srbije. Iz svih mojih razgovora sa čelnicima Srbije čini mi se da oni žele da grade prijateljske odnose sa nama", dodao je Đukanović.

Lider DPS je negirao da su državni resursi i sredstva iz državnih fondova korišćena za kupovinu glasova i birača i ocenio da smatra "neozbiljnim što su se ozbiljni politički činioci upecali na zamke jednog medija".

Afera “Snimak” vezana je za objavljivanje audio snimaka sa sednica organa DPS na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno o zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

"Za svo vreme od kada sam predsednik DPS nikada nismo zloupotrebljavali državne resurse u svrhu pobede na izborima”, kazao je Đukanović. On je rekao da je DPS pobede na izborima ostvarivala isključivo demokratskim sredstvima.

“Prema mojih saznanjima, DPS nikada nije učestovala u organizovanoj zloupotrebi državnih resursa u korist pobede na parlamentarnim izborima”, istakao je Đukanović.

On je naveo da je afera “Snimak” takozvana afera, odnosno plod opozicione manipulacije, kako bi ostvarila bolji rezultat na aprilskim predsedničkim izborima u toj državi. “Takozvana afera “Snimak” kreirana je u predvečerje predsedničkih izbora kako bi se smanjile šanse našeg predsedničkog kandidata”, kazao je Đukanović.

On je dodao da nikada, tokom njegovih sastanaka sa zvaničnicima EU u Briselu, nije bilo reči o aferi “Snimak”, a posebno ne o njegovoj ostavci tim povodom. Anketni odbor do sada je saslušao više funkcionere DPS-a, a svi oni su negirali navode da je prilikom zapošljavanja bilo favorizavanja članova te partije.

Odlukom o formiranju Anketrnog odbora je predviđeno da na čelu tog tela bude predstavnik opozicije, odnosno Koča Pavlović iz Demokratskog fronta. Prema odluci o formiranju, Anketni odbor treba da do kraja jula završi parlamentarnu istragu o aferi “Snimak”.

Zamenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković saopštio je ranije da je pokrenut i istražni postupak u vezi afere “Snimak”, dodajući da ispitivanje tog slučaja neće trajati u nedogled.

Saslušanje Đukanovića privuklo veliku pažnju u Skupštini

U centru pažnje crnogorskih medija je današnje svedočenje predsednika Vlade i Demokratske partije socijalista (DPS) pred anketnim odborom Skupštine Crne Gore koji treba da utvrdi da li je vladajuća partija zloupotrebila državne resurse kako bi "kupila" naklonost birača.

Mediji večeras u prvi plan ističu Đukanovićev stav saopšten odboru da je afera "Snimak" bila "spinovanje javnosti od strane" podgoričkog dnevnika "Dan", "potpomognuto vojno-obavjestajnim službama Srbije" u vreme njene prehodne Vlade.

Za rasvetljavanje afere "Snimak" je zainteresovan i Evropska komisija čiji su visoki predstavnici u više navrata ukazali na nužnost obezbeđenja poverenja građana u institucije sistema i izborni proces.

Anketni odbor je saslušao 15 funkcionera DPS koji su svi negirali zloupotrebe države u partijske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: