Mišković sutra izlazi na slobodu

Beograd -- Miroslav Mišković biće najverovatnije sutra pušten da se brani sa slobode, nakon što je njegova kompanija "Delta holding" uplatila jemstvo od 12 miliona evra.

Izvor: B92
Podeli

To je najveće jemstvo koje je ikada do sada odredilo srpsko pravosuđe. Miškovićeva kompanija uplatu je izvršila u dinarskoj protivvrednosti, potvrđeno je za B92.

Miškoviću, koji je u pritvoru od decembra 2012, oduzet je pasoš i određena mu je mera zabrane napuštanja boravišta uz obavezu javljanja PU Beograd, PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Vlasnik "Delta holdinga", koji je u pritvoru oko sedam meseci, neće biti pušten do kraja dana, već će iz Centralnog zatvora izaći sutra iz administrativnih razloga, saznaje B92.

Miškovićev zastupnik Zdenko Tomanović rekao je da su advokati u 10 časova doneli dokaz o transferu novca i Miškovićev pasoš, kao i da mu nije jasno zašto se odugovlači sa puštanjem.

Kako je saopšteno iz suda, dokaz je donet, ali će sud sačekati da dobije zvaničan izveštaj, odnosno izvod od banke da je novac uplaćen na račun suda, nakon čega će preduzeti ostale zakonske radnje, a shodno rešenju kojim je određeno jemstvo.

Odluku o tome donosi predsednik sudskog veća, a ne krivično veće. Procedura puštanja na slobodu trajaće do sutra a pored adminstrativnih stavki koje treba da učini Specnijalni sud kao i Centralni zatvor uključuje i lekarski pregled kome će Mišković pre nego što bude izašao iz zatvora biti podvrgnut.

Rekordno jemstvo 19. jula je odredilo Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, nekoliko dana nakon što je odlukom suda Miškoviću pritvor produžen za još 30 dana zbog opasnosti od bekstva.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 9. maja optužnicu protiv vlasnika "Delta holdinga", njegovog sina Marka Miškovića, Mila Đuraškovića i još osmoro okrivljenih, koja ih tereti da su mahinacijama oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara. Apelacioni sud je optužnicu potvrdio 5. jula.

Miškovićima i Đuraškoviću se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja, a za oba dela je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Marko Mišković je u kućnom pritvoru, a svi ostali, osim Miroslava Miškovića i Mila Đuraškovića, brane se sa slobode.

Kada će početi suđenje još nije poznato, postoje razne spekulacije ali početak procesa ne otreba očekivati pre kraja leta. Od momenta kada se bude našao na slobodi Miroslav Mišković neće moći da napušta zemlju jer mu je oduzet pasoš, a moraće i da se svakog meseca javlja u policijsku stanicu koja će u proceduri puštanja iz pritvora biti određena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu