Nikolić: Rubikon moramo preći

Nakon razgovora sa Evropskim komesarom Štefanom Fileom, predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao Vladu Srbije da što pre imenuje šefa pregovarača sa EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2013.

00:48

Default images

Nikolić je, između ostalog, rekao da je Srbija ubrzanim koracima krenula u implementaciju svih obaveza na evropskom putu i da je spremna da rešava probleme.

On veruje da će do kraja januara biti održana međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom zvanično počinju pristupni pregovori sa EU.

"Ti koraci podrazumevaju nastavak reformi, sprovođenje briselskog sporazuma i promociju pomirenja u regionu, čiji je Srbija inicijator i ključni faktor", rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom.

Nikolić kaže da Srbija do kraja septembra očekuje od EU "tačan spisak zadataka u daljem procesu evropskih integracija, kada sve zemlje uključe svoje zahteve u pregovarački okvir".

Nikolić je naveo i da će postupak analize i procenjivanja reformi - skrining za svako poglavlje verovatno da traje do kraja iduće godine, a da će do kraja januara biti održana prva međuvladina konferencija, čime zvanično počinju pregovori sa EU.
Foto: Tanjug
Nikolić je dodao da će glavna pažnja biti odmah posvećena ključnim poglavljima, 23 i 24 , koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Pitanje Kosova i Metohije želimo da tretiramo u 35. poglavlju, odnosno delu koje se bavi ostalim pitanjima", rekao je Nikolić. Prema Nikolićevim rečima, neka poglavlja će biti posebno teška i osetljiva, ali Srbija je, kako je istakao, i pre 12 godina znala šta piše u knjizi uslova za priključenje zajednici evropskih naroda.

Kako je rekao, Srbija je već pokazala da je spremna da rešava sve probleme, između ostalih, i slobodu kretanja, pravosuđe, energetiku i telekomomunikacije.

Nikolić očekuje da do kraja septembra Srbija dobije tačan spisak zadataka u procesu integracija.

Kako je dodao, tehnički, stručni postupak analize i procenjivanja reformi, odnosno skrining za svako poglavlje pregovora verovatno će trajati do kraja iduće godine.

"Pred nama je veliki i težak posao. I ne samo to. Predstoje nam i druga iskušenja koja ćemo, siguran sam, prevazići. Rubikon je pred nama. Kad ga pređemo, kad krene nabolje, shvatićemo da nismo uzalud naučili kako da pretvorimo zajedničku patnju u nadu za bolju budućnost", rekao je predsednik Srbije.

Što se zemlja bolje prirpemi, dodao je on, to će "seme dati bolji i kvalitetniji rod".

"Tako i mi. Sa puno pažnje, ljubavi i truda pripremamo zemlju da bi naša deca zajedno sa decom cele Evrope ubirala svu punoću i zdravlje plodova budućnosti", zaključio je Nikolić. Komesar File je, ističući da je imao tople i plodonosne razgovore sa predsednikom Srbije i da mu je još jednom čestitao na istorijskom dostignuću Srbije - otvaranju pristupnih pregovora, rekao da su na sastanku analizirani svi naredni koraci u tom procesu.

On je ponovio da će nacrt pregovaračkog okvira biti predstavljen državama članicama EU, a da će skrining početi u septembru, posle letnje pauze.

"Očekujem da će Srbija nastaviti da daje doprinos u regionalnoj saradnji i pomirenju. Ohrabren sam namerom predsednika Srbije da odlučno nastavi sa vizijom tog pozitivnog pristupa u predstojećem periodu", rekao je File, podsetivši da se sa Nikolićem susreo i na proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU.

Kako je naglasio, EU neće štedeti napora da pomogne Srbiji kako bi ispunila potrebne kriterijume.

"Moja lična ambicija je da postanem ne samo vaš pouzdan partner, već i prijatelj od poverenja u tom procesu", poručio je File.

Ističući da proces pregovora zahteva kontinuitet i odlučnost, visoki evropski zvaničnik je rekao da ima poverenja da će Srbija imati kapaciteta da ostvari taj cilj.
Foto: Tanjug
Sastankom komesara EU za proširenje Štefana Filea sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem završava se Fileova dvodnevna poseta Srbiji.

Kako je ranije najavljeno, danas će biti održani i prvi tehnički razgovori Srbije i Evropske komisije u okviru pristupnih pregovora EU i Beograda.

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan File danas će se obratiti i poslanicima Skupštine Kosova i, kako se očekuje, obavestiti ih da će vrlo brzo početi pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Obraćanja Filea poslanicima Skupštine Kosova zakazano je za 15.30.

Evropski komesar za proširenje se juče sastao sa delegacijom Vlade Srbije predvođenom premijerom Ivicom Dačićem. On je posle sastanka rekao da će sledeće sedmice članicama EU izneti nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom, kako bi pristupni pregovori počeli najkasnije u januaru.

Dačić je kazao da ga je File obavestio da je njegov tim već pripremio jedan okvirni plan skirninga (analitičkog pregleda) za Srbiju, da će to početi krajem septembra i da će trajati 18 meseci.

File se juče u Beogradu sastao i sa potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, potpredsednicom vlade Suzanom Grubješić, ministrom finansija i privrede Mlađanom Dinkićem, ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i ministrom pravde i državne uprave Nikolom Selakovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: