Litvanija:Dačić o evrointegracijama

Beograd -- Predsednik Vlade Ivica Dačić razgovarao je u Viljnusu sa litvanskim premijerom Algirdasom Butkevičiusom o procesu evrointegracija.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je govorio o mogućnosti da Srbija pre kraja godine održi prvu međuvladinu konferenciju.

"Nadam se da ćemo uspeti da do kraja litvanskog predsedavanja, a to znači do kraja godine, održimo prvu međuvladinu konferenciju, koja je predviđeno da bude održana najdalje do kraja januara", rekao je Dačić posle sastanka.

Premijer Dačić je podsetio da je sa evropskim komesarom za proširenje dogovoreno da se ubrza rad na pripremi te konferencije.

Litvanskom premijeru Dačić je u ime Srbije zahvalio na ratifikovanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, čime je omogućeno da taj sporazum stupi na snagu od 1. septembra.

On je napomenuo da je juče sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom razgovarao o tome da se maksimalno moguće ubrza rad na pripremi te konferencije i završavanju svih prethodnih stvari.

"Nadam se da bismo, možda za vreme litvanskog predsedavanja EU, uspeli da održimo prvu međuvladinu konferenciju, o pregovorima o članstvu Srbije u EU", zaključio je Dačić, dodaje se u saopštenju.

Premijer Srbije je izjavio da je učešće Srbije na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova EU od velikog značaja, imajući u vidu da su poglavlja 23 i 24 prva koja će, u procesu pristupnih pregovora, biti na analitičkom pregledu (skriningu) od septembra.

Dačić, koji učestvuje na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova EU u Litvaniji, istakao je da će ta poglavlja, koja se odnose na oblasti pravosuđa i osnovnih ljudskih prava, kao i na pravdu, slobodu i bezbednost, biti prva poglavlja koja će biti otvorena i kojima će se posvećivati velika pažnja do samog zatvaranja, odnosno ulaska Srbije u EU, saopštio je MUP Srbije.

Precizirajući da su teme sastanka bila pitanja migranata, azilanata, izbeglica iz Sirije, sajber kriminala, Dačić je ukazao da je na konferenciji razgovarao s kolegama iz Nemačke, Francuske i drugih zemalja, što je važno kako bi se izbegla svaka mogućnost ugrožavanja sistema vizne liberalizacije.

Šefica odeljenja za Srbiju u Direktoratu za proširenje Evropske komisije Mirjam Feran izjavila je da se nada da će prva međuvladina konferencija biti održana u decembru, a najkasnije u januaru.

"Samo jedan datum je važan za nas u Briselu, a to je dan kad je Evropski savet odlučio da otvori pristupne pregovore sa Srbijom, a sledeći važan datum je prva međuvladina konferencija, za koju se nadam da će biti održana u decembru, a najkasnije u januaru", rekla je Feranova tokom obraćanja na seminaru u čijem radu učestvuju predstavnici Evropske komisije i državnih institucija uključenih u proces pregovaranja sa EU.

Prema njenim rečima, danas počinju pripreme za pregovarački proces, a ovaj seminar je prvi korak.

Govoreći o nacrtu pregovaračkog okvira, Feranova je navela da je reč o dokumentu koji sadrži važne principe koji "predstavljaju prvi stav EU".

"Ovaj dokument biće predstavljen na međuvladinoj konferenciji i on nije nikakva misterija, jer je već bio uključen u pregovarački okvir za Crnu Goru i tiče se poglavlja 23 i 24", objasnila je Feranova.

Zvaničnica iz Brisela je rekla da će biti primenjeni konkretni principi za praćenje ovih poglavlja, napomenuvši da će biti praćena i normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Za proces skrininga koji se tiče analize pravnih tekovina EU i zakonodavstva Srbije, Feranova je rekla da će trajati više od godine - do aprila 2015. godine.

"Ali to ne znači da će sve biti gotovo do tada", rekla je ona i dodala da je cilj da administracija dobije smernice kako bi se što bolje pripremila.

Feranova je poručila da su pristupni pregovori dugoročan projekat koji će voditi Srbiju "od današnjeg trenutka do punopravnog članstva u EU".

Seminar je namenjen predsednicima svih podgrupa stručne grupe Koordinacionog tela za proces pristupanja EU, kao i predstavnicima državnih institucija koji će učestvovati u procesu pregovaranja poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost), koja će prva biti otvorena tokom pregovora sa EU.

Predstavnici EK predstaviće državnim službenicima naredne faze u procesu pregovaranja proces analitičkog pregleda zakonodavstva (skrining), kao i pomenuta poglavlja 23 i 24.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu