File: Morate biti odlučni godinama

Beograd -- Srbiju čeka zahtevan posao i biće joj potrebna odlučnost tokom godina da bi postigla svoj cilj, rekao je Štefan File u obraćanju poslanicima u Skupštini.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao, obraćajući se narodnim poslanicima na posebnoj sednici, da je pristupanje EU pitanje koje zahteva konsenzus, pre svega partijski, i da je Srbija dobar primer za to.

File je ocenio da je Srbija ostvarila nesporne rezultate u ispunjavanju kriterijuma za približavanje EU i poručio da Evropska komisija očekuje nastavak reformi i njihovu održivost.

File je istakao i da proces pristupnih pregovora podrazumeva nacionalni i partijski konsenzus, kontinuitet i odlučnost.

Prema rečima evropskog komesara, građani Srbije će osećati postepeno povoljnosti pristupnih pregovora, a ne samo na kraju tog procesa.

“Iskustvo s drugim zemljama kandidatima pokazuje da je transformativni proces zahtevan, ponekad i bolan, ali omogućava ekonomski i socijalni razvoj, unapređenje poslovnih mogućnosti, jedinstveno tržište, što će se odslikati i na povećanje zaposlenosti”, rekao je File.

Podsećajući da je pre dve godine, u vreme kada je EK pripremala mišljenje o kandidaturi za članstvo Srbije, u skupštini izneo osam prioritetnih oblasti u kojima je nužan napredak, File je naveo da je Srbija bila uspešna u ostvarivanju rezultata.

"Sada morate da nastavite da radite sa žarom na ovim pitanjima”, poručio je on.

On je naveo da se vidi da je Srbija spremna da se posveti naporima koji je čekaju i da je cilj da se Srbija pripremi za to da zauzme mesto kao članica EU.

Štefan File je zaradio gromoglasni aplauz od poslanika nakon kratkog govora.

On treba posle toga da se susretne s predsednikom Tomislavom Nikolićem, a potom će odleteti za Prištinu, gde će govoriti u Skupštini Kosova.

Evropski komesar za proširenje se juče sastao s delegacijom Vlade Srbije, s premijerom Ivicom Dačićem na čelu. On je posle sastanka rekao da će sledeće sedmice članicama EU izneti nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom, kako bi pristupni pregovori počeli najkasnije u januaru.

Predsednik Nikolić i Parlament traže od Vlade da što pre izabere pregovarača

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas Vladu Srbije da odmah odredi glavnog pregovarača i tim za pregovore o članstvu u EU.

"Korisitim ovu priliku da pozovem Vladu Srbije da odmah odredi ko će predovoditi tim sa kojim će evropski komesar za proširenje Štefan File i njegovi saradnici otpočeti novu eru života u Srbiji u kojoj će svaki novi dan značiti ispunjavanje nekog od zahteva i ostvarivanje boljeg života građana", kazao je NIkolić posle sastanka sa Fileom.

I Skupština Srbije traži od vlade da što pre izabere glavnog pregovarača sa EU i pregovarački tim, jer proces pregovora mora da počne u najskorijoj budućnosti.

“Proces pregovora je nešto što mora da započne u najskorijoj budućnosti, kako je i Štefan File rekao, za nekoliko sedmica, a za to je potrebno da naš pregovarački tim bude u punom sastavu i da bude pripremljen”, rekao je Stefanović novinarima u parlamentu nakon obraćanja Filea parlamentarcima.

Na pitanje da li je bilo nekih zamerki budući da još nije poznato ko će biti glavni pregovarač, Stefanović je rekao da “nikakvih zamerki nije bilo”, ali da je posao Srbije da izabere pregovarački tim i pregovarača.

"Zato i tražim od vlade da to izaberemo što ranije”, naglasio je predsednik parlamenta.

Parlamentarci će, kako je naveo, nastaviti da pružaju podršku celom procesu priključivanja EU, pa će tako učestvovati u radu Odbora za evropske integracije, ali i svih drugih odbora koji će davati potporu procesu priključivanja.

"Zahvalan sam Fileu, jer je danas poslao još jednu poruku ohrabrenja našoj državi - čini mi se da je najvažnija poruka koju ne smemo da ispustimo sa uma je ta da je mnogo toga u rukama Srbije i da proces pregovora predstavlja šansu i priliku da se poboljša položaj naše zemlje, ali i da se ispregovaraju najbolji uslovi kako bi smo zaštitili naše nacionalne interese”, rekao je Stafanović.

Odgovarajući na pitanje u vezi s poglavljem 35, Stefanović je rekao da je File bio jasan da tu nema ništa novo, već da treba ispuniti ono što je naša država prihvatila i što je međunarodna obaveza Srbije.

“Tu nema nikakvog pritiska niti uslovaljvanja Srbije”, rekao je Stefanović.

On je precizirao da je Srbija jedna od prvih država koja počinje pregovore sa poglavljima 23 i 24, koja se tiču reforme sudstva i vladavine prava.

“To je nešto što je dobro za zemlju i File je pohvalio borbu protiv korupcije i reforme i EU vidi napore koje Srbija čini u tom pravcu”, rekao je Stefanović.

strana 1 od 180 idi na stranu