Dolazi File, donosi poglavlje 35

Štefan File u Beograd donosi poruke dobrodošlice i ohrabrenja, ali i stav da pregovori neće biti završeni bez poglavlja 35, koje se odnosi na Kosovo, tvrdi RSE.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

11:22

Default images

Kako je saopšteno iz Delegacije EU u Beogradu, File dolazi kako bi "poželeo dobrodošlicu zemlji koja ulazi u novu, odlučujuću fazu u odnosima s EU, pošto je Evropski savet 28. juna odlučio da otvori pregovore o pristupanju sa Srbijom".

Uporedo sa najavama da će komesar EU za proširenje Štefan File u susretu sa srpskim zvaničnicima sagledati dokle se došlo u evropskim reformama u Srbiji, pojavljuju se i nagoveštaji da će uz poglavlja 23 i 24, kojima će pristupni pregovori početi, poslednje poglavlje 35, koje se do sada odnosilo na ostala pitanja, u slučaju Srbije obuhvatiti i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom.

To praktično znači da se pristupni pregovori sa Srbijom, koji će trajati godinama, ne bi mogli završiti bez uspešnog zatvaranja poglavlja 35.

Pravna tekovina je podeljena u 35 pregovaračkih poglavlja, od kojih se o 33 pregovara, dok su dva poglavlja - institucije i ostala pitanja, tehnička.

Navodno će u slučaju Srbije ovo poglavlje, koje se odnosi na ostala pitanja, biti bazirano pre svega na primeni sporazuma sa Prištinom, koji je postignut u Briselu.

Dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela Rikard Ježvijak, koji se poziva na izvore bliske Savetu ministara EU, javlja da će File to preneti svojim domaćinima u Beogradu

“Evropska komisija ima upravo takvu nameru. Oni o tome do sada nisu zvanično razgovarali, ali veruje se da je to jedna od stvari koju će File saopštiti liderima u Beogradu. Dakle, on će im predočiti da će pitanje Kosova biti stavljeno u poglavlje 35, umesto da se provlači kroz sva ostala poglavlja. Pretpostavlja se, s obzirom na to da je dijalog Beograd-Priština u toku i da će se nastaviti, da će i poglavlje 35 u januaru biti “probno” otvoreno, paralelno sa poglavljima 23 i 24, koja će, takođe, biti veoma teška. Poglavlje 35 će, dakle, na stolu pristupnih pregovora biti neprekidno, od samog početka do samog kraja pristupnih pregovora”, kaže Ježvijak. Politički analitičar i profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić za Radio Slobodna Evropa kaže da se nije samo jednom čulo da bi u poglavlje 35 pristupnih pregovora sa Srbijom moglo biti ubačeno pitanje odnosa sa Prištinom.

“Nagoveštaji da bi se u poglavlje 35 pregovora Evropske unije sa Srbijom o članstvu moglo uneti i Kosovo u više navrata su se čuli iz dosta autoritativnih centara u Evropskoj komisiji u Briselu. Mislim da to proističe iz uverenja da se pitanje odnosa Beograda i Prištine neće do kraja rešiti ni do početka pregovora i da ga zato treba zadržati na agendi pregovora Srbije sve do njenog ulaska u Evropsku uniju. Samim tim Srbija bi imala nešto više vremena, a Evropska komisija i, pre svega Evropski savet, imao bi fleksibilniju poziciju u odnosu na onu koju je imao kada je nedavno odlučivao da li će ili neće Srbiji dati datum za početak pregovora. Na drugoj strani, neizvesnost za Srbiju bi se time nastavila za čitav niz godina jer, praktično, pregovori o članstvu u Evropskoj uniji bi bili istovremeno i pregovori o Kosovu”, ocenjuje Simić.

Poseta Filea Beogradu iniciraće i brzi početak procenjivanja reformi za svako pregovaračko poglavlje. Očekuje se da će, kao i u slučaju prethodnih zemalja-kandidata, taj proces trajati najverovatnije oko godine, dakle, do kraja 2014. godine.

Komesar za proširenje Srbije odaće domaćinima priznanje za postignuti napredak u evrointegracijama i najaviti da će pregovori o članstvu početi poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe, osnovna prava i slobode, pravdu i bezbednost.

Ekspertski tim Evropske komisije u četvrtak će u Beogradu održati i seminar s nadležnima u državnoj upravi Srbije koji neposredno rade na reformama i odnosima s EU i samom Komisijom.

Pregovarački okvir Evropska komisija će podneti Grupi za proširivanje EU na zasedanju u Briselu 26. jula, a rasprava o mandatu počeće u septembru.

Kako je u junu odlučio Evropski savet, okvir za pregovore mora da usvoji Savet ministara i da ga potvrdi Evropski savet, što će se najverovatnije dogoditi u decembru za vreme redovnog zasedanja šefova država ili vlada EU. Do kraja januara bi onda bila održana prva međuvladina konferencija EU-Srbija, koja bi, zapravo, bila i zvaničan početak pristupnih pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: