"EU da sledi primer Merkelove"

Brisel -- Komesarka za pravdu EU Vivijan Reding pozdravila apel nemačke kancelarke Merkel da se gigantima Interneta nametnu strože obaveze u vezi sa zaštitom privatnosti.

Izvor: Tanjug
Podeli

Redingova je pozvala i lidere ostalih 27 članica EU da slede primer Merkelove na planu zaštite podataka i obezbede da se promene zakona koji reguliše ovu sferu, predložene još pre 18 meseci, finalizuju pre parlamentarnih izbora u EU maja naredne godine, izveštava AFP.

"To će biti solidna osnova za jak i ujedinjen glas Evrope u tekućim transatlantskim pregovorima", istakla je Redingova, aludirajući na pregovore o slobodnoj trgovini izmedu EU i SAD.

Merkelovu, koju 22. septembra čekaju opšti izbori u Nemačkoj, poslednjih dana kritikovao je njen glavni oponent Per Štajnbruk da ne štiti nemačke građane onako kako je obećala polažući kancelarsku zakletvu.

Govoreći juče na nemačkoj državnoj televiziji Merkelova je rekla da Internet kompanije, kao što su Fejsbuk, Gugl i druge, treba da informišu evropske zemlje o tome kome predaju podatke.

Govoreći o naporima da se pronađe ravnoteža između borbe protiv terorizma i zahteva da se zaštite podaci, nemačka kancelarka se založila za to da se i na međunarodnom planu postigne sporazum o tome.

strana 1 od 402 idi na stranu