"Packe" Merkelove za Gugl i Fejsbuk

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na uvođenje oštrijih propisa u oblasti zaštite podataka i zatražila odgovore od internet giganata o špijuniranju.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 14.07.2013.

22:18

Default images

Reagujući na izveštaje o kontroverznim programima američkih obaveštajnih službi, ali i na kritike opozicije zbog "tihe reakcije", Merkelova je poručila da će Nemačka "zauzeti veoma čvrst stav" u debati koja se vodi o novim propisima o zaštiti podataka unutar EU.

Nemačka će tako tražiti od kompanija poput Gugla i Fejsbuka da strogo poštuju pravila i da saopšte "sa kim dele svoje podatke".

"U razgovorima o evropskom sporazumu o zaštiti privatnosti tražićemo da nam kompanije ovde u Evropi kažu kome daju podatke", rekla je nemačka kancelarka.

Između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država došlo je do krize u odnosima nakon što je u javnost procurilo da su američke obaveštajne strukture špijunirale neke od visokih evropskih zvaničnika.

Zbog nastale krize ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans-Peter Fridrih u petak je bio u Vašingtonu, gde je razgovarao sa američkim ministrom pravde Erikom Holderom i potpredsednikom Džoom Bajdenom.

Nakon tih razgovora Fridrih je rekao da je zadovoljan objašnjenjima i da je program špijunaže PRISM striktno imao za cilj proveru informacija u borbi protiv terorizma.

Merkelova je za televiziju ARD rekla da je poseta ministra unutrašnjih poslova Americi samo prvi korak u razgovorima i da će dve strane i dalje razgovarati o tom problemu i dodala da bi "bilo dobro kada bi Evropa bila jedinstvena".

"Mi u Nemačkoj imamo dobre federalne zakone o privatnosti, ali to ne štiti korisnike Interneta", istakla je kancelarka, prenosi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: