Miši Vaciću godinu dana uslovno

Portparol pokreta "1389" Miša Vacić osuđen na godinu zatvora uslovno za širenje diskiminacije, nedozvoljeno držanje oružja i ometanje službenog lica.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

00:46

Default images

Rok provere je 4 godine, tako da se kazna neće izvršiti ukoliko u tom roku ne izvrši novo krivično delo.

Vaciću je za diskriminaciju LGBT osoba pred otkazanu Paradu ponosa 2009. određena uslovna kazna od pet meseci zatvora, pet meseci uslovno dobio je i za nedozvoljeno držanje oružja, a za ometanje službenog lica u obavljanju dužnosti šest meseci uslovnog zatvora.

Prema zakonskim pravilima, sud mu je izrekao jednistvenu kaznu za sva tri dela.

Sudski proces trajao je četiri godine.

Tužilaštvo je tokom suđenja istaklo da je dokazano da je Vacić pozivao na linč i nasilje protiv pripadnika seksualnih manjina, dok je odbrana navela da nema dokaza da je počinio bilo koje krivično delo.

Odbrana je u završnim rečima naglasila i da Vacić ne može da bude osuđen dva puta za isti događaj, podsetivši da je on prekršajno osuđen na 30 dana zatvora zbog organizovanja neprijavljenog skupa uoči Parade ponosa.

"Ceneći sve okolnosti, težinu dela, činjenicu da je neosuđivan i tada i četiri godine kasnije, da je u vreme izvršenja dela bio mlad i imao 24 godine sud smatra da se jedinstvenom kaznom od jedne godine uslovno, koja se neće izvršiti ako u roku od četiri godine ne izvrši novo delo, apsolutno ostvaruje svrha generalne i specijalne prevencije", rekla je portparolka suda Ivana Ramić.

Na drugoj strani, Vacić presudu smatra oslobađajućom i podsticajnom.

"Svima je jasna suština, da je presuda faktički oslobađajuća jer je tokom uslovne kazne čovek na slobodi", rekao je Vacić.

Na pitanje kako će se ponašati uoči Parade ponosa odgovorio da će "ostati dosledan svom ponašanju".

"Ponašaću se kao i uvek, naši stavovi se ne menjaju", rekao je Vacić.

Predstavnik nevladine organizacije Gej strejt alijansa Lazar Pavlović rekao je novinarima da nije iznenađen presudom i da strahuje da bi u
drugostepenom postupku kazna mogla da bude i umanjena.

Aktivista Žena u crnom Miloš Urošević rekao je da je razočaran presudom pošto se njome "daje vetar u leđa ekstremističkim organizacijama" i omogućava "sezona lova na sve koji drugačije misle".

Urošević, koji od početka prati suđenje, ističe da su advokati odbrane neprestano odlagali glavne pretrese i da im je sudsko veće često izlazilo u susret.

"Prilikom iznošenja završnih reči, Miša Vacić je još jednom pokazao da se ne kaje za širenje rasne i druge diskriminacije, zagovarajući diskriminaciju nas svih, osoba čija egzistencija nije heteroseksualna, prilikom neodržane Parade 2009. godine, tako što je rekao da se on nada će sudsko veće suditi bez straha od nevladinih organizacija, kvalifikujući tako sve nas, koji se borimo za ljudska prava, kao izdajnike i kriminalce. Takođe, mi, kao aktivisti za ljudska prava, smo jako često bili onemogućeni da prisustvujemo glavnim pretresima, odnosno da uđemo u sudnicu, jer je publika, sa strane optuženog Miše Vacića, često stajala na vratima, ne dajući nam da uđemo unutra", rekao je za Radio B92 Urošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: