Danas: Vučić prepušta mesto Vulinu?

Beograd -- Aleksandar Vučić spreman da prepusti mesto ministra odbrane Aleksandru Vulinu kako bi na svom primeru pokazao šta znači temeljna rekonstrukcija, piše Danas.

Izvor: Danas
Podeli

Iako vladajuća koalicija zvanično još nije stigla do razmatranja personalnih promena u okviru predstojeće rekonstrukcije Vlade Srbije, sagovornici lista Danas tvrde da su sve opcije otvorene, pa i vanredni parlamentarni izbori, jer Dačićevi socijalisti i Dinkićev URS još nisu spremni da se odreknu svojih ministara.

Izvori lista Danas bliski vrhu SNS-a navode da je lider naprednjaka i prvi vicepremijer Aleksandar Vučić čak spreman da Ministarstvo odbrane, koje takođe vodi, prepusti Aleksandru Vulinu, kako bi na sopstvenom primeru pokazao šta znači temeljna i korenita rekonstrukcija.

Ipak, sličan korak očekuje se od premijera Ivice Dačića, koji bi trebao da se odrekne kormila u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dačić ne isključuje mogućnost “rotacije nekih ministarstava SPS i SNS“, iako se, kako je naglasio, o tome još nije razgovarano.

“Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu kaolicionog sporazuma“, rekao je Dačić, poručujući da neće biti “seče knezova“, ali nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen.

Prema nekim spekulacijama, SNS bi SPS-u ustupio resore kulture, sporta i prirodnih resursa, dok bi socijalisti dali naprednjacima ministarstva zdravlja i prosvete.

Ministarku sporta Alisu Marić navodno bi zamenio Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS-a i potpredsednik FK Partizan, mada on za Danas kaže da ne raspolaže takvim informacijama.

Spekuliše se i da bi naslednik ministra kulture Bratislava Petkovića mogao da bude reditelj i član GO SPS-a Srđan Dragojević.

Jedna od opcija koje se pominju je i da će ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović zameniti Gradimir Dragutinović iz SNS-a, a potpredsednica SPS kaže da u slučaju “rotiranja“ ne bi preuzela drugi resor, niti bi išla u ambasadore.

U kuloarima se nagađa da bi lider URS-a Mlađan Dinkić u Vladi mogao da ostane bez dela resora, privrede, ali bi ova stranka zauzvrat od SNS-a dobila Ministarstvo prirodnih resursa, pa bi umesto Milana Bačevića ministar postao Vladimir Ilić.

Dogovor o javnim preduzećima još teži

Pored teških razgovora o ministarskim rešenjima, sagovornici lista Danas iz vrha SNS-a upozoravaju da predstoje “još teži“ dogovori o direktorima u javnim preduzećima.

Očekujemo da će u tom segmentu koalicioni partneri pokazati veliki otpor, ali mi ćemo insistirati na nekim promenama, pa i na novom direktoru Srbijagasa, kaže izvor lista Danas iz SNS-a.

Stranke članice vladajuće koalicije razmatraće narednih dana rekonstrukciju Vlade, uključujući personalna rešenja.

Naprednjaci će sednicu Predsedništva održati u subotu, a Glavnog odbora do 21. jula. Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije će zasedati do kraja sedmice, dok iz SPS nema detaljnijih najava.

Drugi pišu

strana 1 od 32 idi na stranu