Završeno suđenje Miši Vaciću

Pred Prvim osnovnim sudu u Beogradu je završeno suđenje lideru ultradesničarske organizacije "1389" Miši Vaciću, izlaganjem završnih reči.

Izvor: B92

Utorak, 09.07.2013.

14:21

Default images

Vaciću se sudi zbog širenja mržnje prema LGBT populaciji pred Paradu ponosa 2009. U istom procesu on se tereti i za neovlašćeno posedovanje oružja.

Tužilaštvo smatra da ima dovoljno dokaza da se optuži po zakonu, jer je dokazano da je vršio direktnu diskriminaciju i pozivao na nasilje i linč.

Odbrana je tražila oslobađanje i navode da je on već prekršajno kažnjen za organizovanje okupljanja u vreme Parade ponosa i da ne može za isti prekršaj dva puta da mu se sudi i bude osuđen.

“Suština celog suđenja, pa i završne reči, da ovde ne možemo govoriti o nekim krivičnim delima, da je ceo postupak bio politički isfingiran u jednom momentu kad je to bilo odgovarajuće jednoj političkoj vlasti, da je srećom to sada promenjeno i zato se nadamo, što je i Miša rekao u svojoj završnoj reči da će presuda koju će sud doneti biti zakonita, i pravedna, i pravična na prvom mestu“, kaže braniteljka Miše Vacića, Gordana Božilović Petrović.

Marko Ilić iz Inicijative mladih za ljudska prava nada se, s druge strane, da je ovo kraj, kako kaže, “političkim govorima Miše Vacića i njegove odbrane“.

“Nisam zadovoljan time, odnosno Inicijativa nije zadovoljna time da se u sudu uporedno izvlači paralela između nekih država koje homoseksualnost kažnjavaju smrtnom kaznom“, navodi Ilić.

Prvi osnovni sud u Beogradu zakazao je za petak izricanje prvostepene presude portparolu Pokreta "1389" Miši Vaciću i vođi zabranjene organizacije Obraz Mladenu Obradoviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: