Dačić: Skupština neće pomoći Srbima

Beograd -- Premijer Ivica Dačić rekao je u Beogradu da današnje formiranje privremene Skupštine Kosova i Metohije "nikako neće pomoći" kosovskim Srbima.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"Srbija i Srbi treba da izvuku pouke iz istorije, da rade ono što je najbolje za njih, a ne na svoju štetu... Formiranje Skupštine srpskom narodu ništa neće pomoći", rekao je Dačić novinarima u Vladi Srbije posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelom Kacionom.

Odbornici sa severa Kosova konstituisali su danas u Zvečanu Skupštinu Kosova i Metohije i istakli da je ona "nužna i preko potrebna kako bi zaštitili živote, imovinu, ljudska prava i slobode i svoj identitet" - navodi se u zaključcima.

"Nas o tome niko nije obavestio, i to nije u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije", rekao je Dačić.

Upitan da li će Vlada Srbije tim povodom preuzeti neke mere, Dačić je kratko odgovorio da "ne može da bude reakcije na nešto što ne postoji".

Premijer Dačić je izjavio danas da se prema dogovoru o amnestiji na Kosovu i Metohiji, koji je postignut u Briselu, ne odnosi na krivična dela poput ratnih zločina, ubistava ili dela protiv pripadnika međunarodnih snaga.

Prema njegovim rečima, građani Srbije neće biti progonjeni zbog, kakao je rekao, recimo demonstracija protiv nezavisne države Kosovo ili neplaćanja poreza i nekih drugih dažbina Kosovu.

Upitan da li zakon o amnestiji neće pokriti one koji su učestvovali u ranjavanju pripadnika međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da je amnestija akt koji sledi posle ratnih događaja i incidenata i da je to na neki način akt opraštanja, ali i pomirenja.

"U tom smislu kada je reč o delima protiv međunarodnih snaga to ne spada u nešto što bi bilo predmet zakonodavstva", kazao je Dačić posle sastanka sa izvestiocem Evropskog parlamenta Jelkom Kacinom.

On je rekao da je politički dogovor vezan za amnestiju koji je postignut u Briselu išao na to da se jednostavno stavi tačka na prošlost i da građani Srbije koji žele da rade u policiji ili pravosuđu nemaju strah da će biti procesuirani.

"Svako bi mogao da oceni da građani Srbije nisu, kako oni kažu, priznavali ustavni poredak Kosova i da zbog toga budu onemogućeni da dalje žive i rade i upravo to je sprečeno. Zakon o amnestiji na Kosovu i Metohiji je donet da bi bila otklonjena svaka mogućnost da uopšte postoji pretnja za Srbe koji tamo ostaju da žive", rekao je Dačić.

On je dodao da su istrage o pojedinim zločinima u toku i da do sada u najvećem broju nije ni bilo zahteva za amnestiju u krivičnim delima vezanim za ugrožavanje ljudskih života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu