Litvanija: Otvorićemo vrata Srbiji

Beograd -- Litvanija će učiniti sve što je u njenoj moći da se završe sve pripreme za prvu međuvladinu konferenciju, kojom počinju pristupni pregovori Srbije sa EU.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je izjavio ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus.

"Kao nepristrasni posrednici, zaista ćemo se truditi da poguramo napred ovaj proces. Kako će sve teći konkretno, ne mogu da vam kažem u ovom trenutku, jer još nije jasno kada će prva međuvladina konferencija biti organizovana. Rečeno je da će to biti najkasnije u januaru sledeće godine", rekao je "Novostima" šef diplomatije Litvanije, koja je od 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

"Ukoliko bude ranije, bićemo više nego srećni da je organizujemo tokom našeg predsedavanja. Ako bude u januaru, pripremaćemo je, u svakom slučaju. Obavićemo sve što je potrebno u vezi s tim", istakao je Linkevičijus.

Ministar Linkevičijus je izrazio zadovoljstvo postizanjem sporazuma o započinjanju pregovora i dodao da su zaboravljeni svi nesporazumi iz bliske prošlosti u odnosima između Beograda i Vilnjusa.

"Srbija je veoma važna zemlja i za region zapadnog Balkana i za Evropu. Bićemo, stoga, korisni u cilju pružanja neophodne ispomoći. Tako ćemo raditi i, iskreno, tako smo uvek radili", kazao je Linkevičijus i istakao da je ono što Litvanija želi u budućnosti u odnosima sa Srbijom, "nesmetana, korektna i transparentna saradnja".

Šef litvanske diplomatije je rekao da su glavne oblasti litvanskog predsedavanja "kredibilna Evropa, Evropa rasta i otvorena Evropa", precizirajući da se projekat otvorene Evrope odnosi na dijalog između ostalog sa zemljama kandidatima, kao što su Srbija, Turska i Crna Gora.

"Na strani smo onih zemalja koje smatraju da je evropska integracija svih zemalja zapadnog Balkana od veoma velike važnosti. Svaki korak u ovom procesu je zato bitan", zaključio je Linkevičijus.

strana 1 od 180 idi na stranu