Vojska se širi po Kairu

Pešadijske trupe uz podršku oklopnih snaga i komandosa, raspoređene su večeras širom Kaira, gde su opkolile ključne objekte i zaposele glavne raskrsnice.

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

14:55

Default images

Izveštači agencije AP kažu da su vojnici, uz podršku oklopnih transportera i u punoj borbenoj opremom, raspoređeni na mostovima i strateškim lokacijama u blizini mesta na kojima su u toku skupovi pristalica proislamskog predsednika Mohameda Morsija.

Desetine hiljada pristalica i protivnika proislamskog predsednika Morsija okupilo se širom Kaira, iščekujući da se oglasi vojska.

Morsi je saopštenje u kome odbija da se povuče sa vlasti, dodajući da koncetraciona vlada treba da izvuče Egipat iz krize, izdao ubrzo nakon što je u 16.30 istekao ulitmatum koji mu je dala vojska.

Par sati ranije vojska je zauzela zgradu državne televizije u Kairu. Još uvek se čeka obraćanje vojnog vrh nakon Morsijeve reakcije. Morsijev savetnik za nacionalnu bezbednost i Muslimanska braća tvrde da je u toku vojni udar.

Strani mediji javljaju da su se vojna vozila i nekoliko stotina vojnika nalazi na putu ka rezidenciji predsednika Egipta, ali i na ulicama blizu Univerziteta u Kairu, gde je inače sinoć došlo do sukoba u kojima je stradalo 16 Morsijevih pristalica. Dodaje se i da su egipatske snage bezebdnosti Morsiju uvele zabranu putovanja.
(Beta/AP)
Ubrzo nakon što je ultimatum vojske istekao, Morsi je saopštio da se neće povući.

AP javlja da je Morsi odbio da se povuče i da traži od vojske da se ne svrstava na bilo koju stranu. AFP javlja da je Morsi spreman da pristane na koncentracionu vladu kao način da se izađe iz krize.

Prenosi se da je Morsi saopštio da koncentraciona vlada treba da bude rešenje za politički ćorsokak u kojem se našao Egipat, ali da izgleda da ipak ne nudi novi kompromis. Takođe je kako prenosi Rojters ponovio optužbe da su opozicione partije odgovorne za opstrukciju i gušenje političke inicijative kojom bi bio formiran panel za pripremanje amandmana na ustav koji je usvojen u decembru.

Morsi je ponovo pozvao na nacionalni dijalog i formiranje pomenutog panela koji bi trebalo da izmeni sporni islamistički ustav. Ujedno insistira da će ostati predsednik Egipta i svih Egipćana.

Iz Morsijeve kancelarije je navedeno i da će se ići na dogovor svih poitičkih trendova pilikom izbora premijera Egipta.
Demonstranti koji su se popodne okupili na trgu Tahrir (Beta/AP)
Egipatska državna televizija koju kontorliše vojska prethodno je objavila da se uskoro očekuje saopštenje egipatske vojske pošto se završi sastanak vojnog vrha sa političkim i verskim liderima i vođama protesta. Na razgovorima međutim nisu predstavnici vladajuće partije, a televizijski kanal Muslimanske braće javlja da je vladajuća Morsijeva stranka odbila učešće na tom sastanku. Nekoliko minuta pre isteka ultimatuma na ulice Kaira su izašle desetine hiljada pristalica i protivnika Morsija.

Protivnici optužuju Morsija da je izdao revoluciju time što je sva vlast koncentrisana u rukama islamista, dok je privreda propala. Pristalice kažu da je nasledio mnogo problema i da bi mu trebalo dozvoliti da završi mandat koji traje do 2016.

BBC prenosi i da je vojska je u zgradi državne televizije u Kairu ostavila samo "neophodno osoblje", dok su svi ostali poslati kući. Rojters prenosi da vojne snage i oklopna vozila obezbeđuju zgradu televizije.

"Vrhovna komanda nije objavila termin za obraćanje. To će biti blagovremeno učinjeno", saopštila je vojska.

Pre zauzimanja zgrade televizije, vojni vrh predvođen Abdelom Fatahom al-Sisijem je razgovarao sa liderom liberalne egipatske opozicije Muhamed el Baradejem. Vojska Egipta je ranije poručila da je spreman da "pogine za odbranu egipatskog naroda od terorista, radikala i budala". Slične poruke su stigle i sa druge strane, jer je pokret Muslimanska braća predsednika Morsija poručio da je "vreme za mučeništvo" i da narod "neće mirno gledati vojni puč".

"U Egiptu ljudi praktično ne dišu ulazeći u poslednja dva sata roka koji je dat Morsiju. Vojska sastanči, obe strane su spremne za ulice", objavila je na tviteru saradnica BBC-ja iz Kaira.

Neredi u Egiptu su nastavljeni i protekle noći, ubijeno je 16 Morsijevih pristalica, a predsednik se oglasio preko državne TV i odbacivši ultimatum i mogućnost da siđe s vlasti.
(Beta/AP)
Svi vodeći mediji u Egiptu, pa čak i državni, jutro su dočekali uz naslove da su Morsiju odbrojani dani.

Vrhovni savet pravde danas je potvrdio ponovno imenovanje Abdela Megvida Mahmuda za državnog tužioca, nakon što ga je Morsi u novembru smenio predsedničkim dekretom.

Apelacioni sud je dan ranije doneo konačnu odluku o vraćanju Mahmuda na tu funkciju. On je prvi put postavljen za državnog tužioca za vreme vlasti zbačenog Hosnija Mubaraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: