"Albanke se prodaju Srbima za žene"

Mnoge devojke sa severa Albanije se udaju za muškarce iz ruralnih delova Srbije, a ti brakovi ponekad su paravan za trgovinu ljudima, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 03.07.2013.

12:40

Default images

Brikena Puka, direktorka albanske nevladine organizacije Vatra, koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima, je "ukazala na jedan slučaj prinudnog braka između albanske devojke i srpskog muškarca", dodajući da je "maloletna devojka bila prisilno prodata i udata u jednom gradu u Srbiji".

Puka je zajedno s predstavnicima Kancelarije nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima Albanije, Državne socijalne službe i Generalnog direktorata policije, koji čine albanski nacionalni mehanizam za identifikaciju i zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima, nedavno posetila Srbiju.

"Mnoge devojke iz severne Albanije se udaju za muškarce koji žive u ruralnim delovima Srbije. To nije uvek nužno vezano za trgovinu ljudima, ali postoje slučajevi u kojima se ovim ženama trguje. Ove devojke nastavljaju sa životom u novoj porodici i mnoge Albanke se udaju za srpske muškarce. Policiji je vrlo je teško da razlikuje normalan i prinudni ili lažni brak od trgovine ljudima, naročito kada su svi papiri ispravni", navela je Puka.

Prema njenim rečima, Albanija, kao zemlja porekla trgovine ljudima, kako je kvalifikovana u izveštaju o trgovini ljudima američkog Stejt departmenta, ima najveći problem sa unutrašnjom trgovinom ljudima.

"Prema statistikama odnos između unutrašnje i spoljašnje trgovine ljudima je 70 prema 30 odsto. Najzastupljeniji oblici eksploatacije su seksualna eksploatacija, prinudno prosjačenje, prinudni rad i primoravanje na vršenje krivičnih dela", rekla je Puka.

Ona je ižnela podatak da su u 2012. godini u Albaniji identifikovane 92 žrtve trgovine ljudima, mahom iz porodica sa ekonomskim problemima i niskim nivoom obrazovanja, a glavne destinacije te trgovine su Švajcarska, Nemačka, Švedska, Italija, Grčka, Kosovo i Srbija.

Puka je rekla i da u Albaniji postoje četiri skloništa za žrtve trgovine ljudima, jedno je državni prihvatni centar, a ostala tri vode nevladine organizacije koje pružaju dugoročne usluge reintegracije žrtvama.

Članovi albanskog nacionalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji su razgovarali s predstavnicima više organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava trgovine ljudima, kao što su Centar za intergraciju mladih, NVO Astra, Autonomni ženski centar, kao i sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Prema rečima direktorke albanske nevladine organizacije Vatra, jedan od ciljeva studijske posete Srbiji bio je razmena iskustva i dobrih praksi između institucija i organizacija civilnog društva iz Albanije i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: