Rekonstrukcija Vlade do 27. jula

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da očekuje da će rekonstrukcija Vlade Srbije biti završena do 27. jula. On kaže da je u fokusu ekonomija.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

12:15

Default images

On je na konferenciji za novinare rekao da je osnovni cilj Vlade Srbije bolja i jača ekonomija i bolji pravni sistem. Vučić navodi da je ekonomija Srbije imala male ali nedovoljne korake.

Vučić je potom kritkovao pojedine štrajkove i najave štrajkova u Srbiji iznoseći konkretan primer štrajka oružara u Kragujevcu.

"Ako ima onih koji znaju mogu i umeju bolje da rade posao od sadašnje Vlade, mi nismo rođeni u foteljama niti nam pada na pamet da političkom silom i medijskim spinovanjem ostanemo na vlasti ako postoje bolji od nas", rekao je Vučić.

On je najavio je promenu zakona o radu i promenu poslovnog ambijenta uz smanjenje broja nezaposlenih.

Na pitanje da kaže nešto konkretnije o rekonstrukciji vlade i tome da li su vanredni izbori potpuno isključeni Vučiće je rekao da je cilj Vlade Srbije stabilnost.

"Mi se ne rukovodimo partijskim i državnim interesima. Ne razmišljam o izborima ali ne isključujem tu mogućnost. Rekosnturkcija će biti obimna, ozbiljna i sveoubuhvatna i temeljna, što se tiče ljudi iz stranke koju vodim. I u tom smislu takvu vrstu odgovornsoti zahtevaću od svojih koaliconih partnera, a oni će donostii svoje odluke".

Na pitanje da li se zapad protivi vanrednim izborima, pre svega SAD Vučić je rekao da ne zna da li se neko protivi ili je neko za izbore "Ne zanima me šta oni misle o tome, to je unutrašnja stvar zemlje Srbije". On je dodao da SNS pre svega želi stabilnost i da se ne rukovodi partijskim, već državnim interesima.

Na pitanje o medijskim spekulacijama da će se razdvojiti ministarstvo koje vodi Mlađan Dinkić na ministarstvo finansija i privrede, Vučić je rekao da on to nikada nije tražio i da poštuje koalicioni sporazum.

Vučić je takođe rekao i da neće on lično da ocenjuje rad ministara iz SPS-a i URS-a već da će tražiti da se u direktnom razgovoru sa Dačićem i Dinkićem ukaže na to šta su bili slabi i nedosledni rezultati.

On je dodao da on kao ni SNS nikada nije pozivala medije i tražila da se objavi bilo koja informacija protiv bilo koga na političkoj sceni Srbije, pa ni koalicionih partnera.

"Nemamo vremena za to, a i moral nam nalaže da se ponašamo drugačije i da se ne ponašamo onako kako su se dugi ponašali", rekao je Vučić i dodao da je ministarka Zorana Mihajlović dobro primetila šta bi se dogodilo da neko drugi ima 40 i više odsto podrške, a SNS manje i kako je Srbija izgledala kada su neki imali 25 odsto i svu vlast, a kako su se bahato i osiono ponašali.

Ponovio je da će se u borbi protiv korupcije do kraja godine završtiti sve 24 sporne privatizacije na koje je ukazala EU. Nije želeo da odgovara na pitanja u vezi sa istragama koje se vode i koje se pominju po medijima. Osvrnuviši se na odluku Evrospkog saveta od prošlog petka da se Srbiji počnu pristupni pregovori najkasnije u januaru, Vučić je rekao da je Srbija svakako dobila zeleno svetlo za počinjanje pristupnih pregovora koji će bez obzira na malicioznost pojedinih političara početi najkasnije u januaru.To je bila dobra i važna vest za Srbiju jer smo dobili potvrdu da smo priznati i prihvaćeni u EU kao pouzdan i važan partner koji poštuje dogovoreno i koja svima pruža jednaku šansu. Ulazak Srbije u EU i dobijanje datuma ne rešava sve naše probleme a tu dolazimo do ključnog problema sa kojim se danas suočavamo - to je da ćemo morati da živimo od sopstvenog rada. U Uniji ima solidarnosti ali nema milostinje”.

Vučić kaže da će to biti smernica prilikom predstojeće rekonstrukcije vlade. On dodaje da će biti od izuzetnog značaja da prvi put posle 20 godina prioriet u radu Vlade bude naš rad i ekonomija, a ne politika.

“To je jedna velika i orgomna promena našeg palanačkog duha o kojem je govorio Raomir Konstantinović”, rekao je Vučić.

On kaže i da je dobro što nakon 28. juna i odluke Brisela nije bilo velikog slavlja i oduševljenja jer Srbiju čeka veliki, težak i mučan posao koji moramo da preduzmemo sami.

"Pred nama su brojne i velike promene kao i velika odricanja. Promenićemo Zakon o radu, skratićemo birokratsku proceduru, uvešćemo e-upravu i Kancelariju za brze odgovore. Naš je cilj da ova generacija sve te muke i teškoće savlada i obezbedi nešto bolje i više za generacije koje dolaze".

Na pitanje da li će Srbija uspeti sve da ispuni do kraja godine kako bi i definitivno pristupni pregovori počeli u januaru, Vučić je rekao da pred Srbijom nisu laki zadaci u sprovođenju briselskog sporazuma, ali da to neće biti kako neki misle "labudova pesma". On je dodao i da su mnogi sumnjali u ovu Vladu kada je uzela da rešava kosovski problem i kada je počela da se bori protiv korupcije.

Vučić je istakao i da stolica Kosova u UN neće biti uslov za početak pristupnih pregovora niti će Srbija prihvatiti nove uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

333 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: