Vojska Egipta: Imate 48 sati

Egipatska vojska dala političarima rok od 48 sati da reše krizu u zemlji i poručila da će u suprotnom "preuzeti odgovornost i predstaviti svoj plan za mir".

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 01.07.2013.

15:04

Default images

U protestima protiv režima učestvuju milioni ljudi, a u neredima je stradalo najmanje pet ljudi. Rojters je objavio i da su četiri ministra podnela ostavke.

Kako prenose agencije, na ulicama egipatskih gradova je od jutros mirno, ali i napeto, dok pojedini lokalni mediji javljaju da ima više od pet žrtava - list Al-Masri Al-Jum je objavio da ima 14 mrtvih.

 

 

General Abdel Fatah al-Sisi nazvao je masovne proteste protiv predsednika Mohameda Morsija "izrazom građanske volje bez presedana".

"Političari imaju 48 sati da odgovore na zahteve građana. Režim i opozicija moraju da se dogovore ili ćemo mi predstaviti naše viđenje rešenja i predstaviti svoj plan puta ka miru", rekao je Sisi na državnoj televiziji.

Inače, i demonstranti su ranije postavili ultimatum - posle ulaska u sedište Muslimanske braće, dali su predsMorsiju rok do sutra u pet popodne da podnese ostavku.

 


 

 

Foto: Beta, AP
Nešto ranije, pokret Muslimanska braća predsednika Mohameda Morsija nagovestio je da će oštro reagovati nakon što je spaljeno sedište pokreta u Kairu i osnovati sopstvene trupe.

"Demonstranti su prešli crvenu liniju i naš pokret razmatra kako da se odbrani. Nećemo sedeti skrštenih ruku i tolerisati napad na naše institucije. Veoma je opasno da jedan entitet nekog društva nasiljem pokuša da izbori promene, jer bi to moglo da izazove i druge da se posluže istim oruđem. Pokret Muslimanska braća je disciplinovana organizacija", naveo je portparol vladajućeg pokreta Gehad El-Hadad.

On je podsetio da su i 2011. godine, kada je svrgnut režim Hosnija Mubaraka organizovani "narodni komiteti za odbranu", a na pitanje da li se sličan scenario sprema sada rekao je: "Narod neće sedeti skrštenih ruku".

Inače, prema nekim procenama, na demonstracijima protiv Morsijevog režima učestvuje više ljudi nego što ih je bilo na ulicama tokom "egipatskog proleća" 2011. godine.
Foto: Beta, AP
Istovremeno, zapadni mediji su objavili da su četiri ministra uručila pisane ostavke premijeru Hišamu Kandilu.

Podsetimo, ministar turizma Hišam Zazu je već pokušao da pondese ostavku prošlog meseca nakon što je Morsi za guvernera Luksora imenovao Adela al Hajata, člana islamističke stranke koja se dovodi u vezu sa masakrom nad turistima u tom gradu 1997. godine.

Islamistički egipatski predsednik je 16. juna imenovao Hajata i još 16 novih guvernera, od kojih su sedmorica članovi vladajuće stranke Muslimanska braća.

Hajat je član političkog ogranka bivše islamističke ekstremističke grupe Gama islamija, koja je preuzela odgovornost za masakr nad 58 turista 1997. godine u Luksoru.

Ali Zazu se vratio na posao prošle nedelje, posle Hajatove ostavke.

Obama poziva na uzdržanost

Foto: Beta, AP
Američki predsednik Barak Obama pozvao je sve strane u Egiptu da pokažu uzdržanost povdom masovnih protesta protiv egipatskog predsednika Mohameda Morsija.

Obama je, govoreći na konferenciji za štamu u Tanzaniji, naročito upozorio da ne sme biti napada na žene, preneo je AFP.

Obama se nije izjasnio o tome da li je vreme da Morsi ode, ali je pozvao egipatsku vladu da se u legitimnom procesu sporazume s opozicijom, pridržavajući se zakona.

"Ono što je sada jasno je da, iako je g. Morsi demokratski izabran, treba još raditi na stvaranju uslova u kojima će svako osećati da se njegov glas čuje", istakao je Obama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: