Litvanija preuzima predsedavanje EU

Litvanija danas preuzima šestomesečno predsedavanje EU, a njeni zvaničnici kažu da će im glavni prioriteti biti finansijska stabilnost i privredni rast.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.07.2013.

00:35

Default images

Irska, koja je predsedavala EU tokom prve polovine godine, danas će u s skladu sa principom rotacije predati taj mandat Litvaniji, baltičkoj zemlji koja je mlađa članice Unije.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte najavila je tokom samita koji je prošle nedelje održan u Briselu da će litvansko predsedavanje voditi računa o interesima građana svih članica, kojih će nakon prijema Hrvatske 1. jula biti 28.

"Težićemo finansijskoj stabilnosti, ekonomskom rastu i suzbijanju nezaposlenosti, posebno među mladima", rekla je Gribauskajte predstavljajući novinarima prioritete svoje zemlje u petak.

Litvanija i Srbija su neko vreme imale dve tačke spoticanja u odnosima - pitanje neuspešne privatizacije Beogradske industrije piva i pobeda Vuka Jeremića u trci za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nad litvanskim kandidatom prošle godine.

Ti odnosi su se, međutim, znatno popravili nakon aprilske posete premijera Ivice Dačića Viljnusu, pa je Litvanija, kao poslednja među članicama EU, ovog meseca konačno ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koju je tamnošnji parlament dugo držao "na ledu".

Izvori bliski litvanskom predsedavanju ranije su za Tanjug rekli da "poteškoće iz prošlosti" neće uticati na proces evropskih integracija Srbije tokom narednih šest meseci.

Predsedavanje EU će od 1. januara 2014. preuzeti Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: