Papa Franja pohvalio Benedikta XVI

Papa Franja je pohvalio svog prethodnika, papu Benedikta Šesnaestog, zbog toga što se hrabro rukovodio sopstvenom savešću kada je odlučio da se povuče.

Izvor: Beta

Nedelja, 30.06.2013.

23:44

Default images

Benedikt je u februaru postao prvi papa u poslednjih 600 godina koji se povukao sa funkcije, čime je otvorio vrata za Franjin izbor, dve sedmice kasnije.

Franja je danas rekao hodočasnicima, turistima i građanima Rima na trgu Svetog Petra u Vatikanu da je bog naveo Benedikta da kroz molitvu shvati šta mu je činiti.

Benedikt, koji je tada imao 85 godina, obrazložio je svoju odluku manjkom psihičke i fizičke snage da nastavi da bude papa.

Pojedini tradicionalisti u Katoličkoj crkvi su se bunili zbog Benediktovog povlačenja, budući da je to funkcija na kojoj se ostaje doživotno.

Međutim, Franja je pohvalio Benedikta zbog toga što je sledio svoju savest "sa velikom pronicljivošću i hrabrošću".

"Moramo naučiti da više slušamo savest", rekao je Franja masi sa prozora Apostolske palate.

Preme papinim rečima, Benedikt Šesnaesti je dao "primer koji svi treba da slede". Franja je takođe rekao da onaj ko veruje ne treba da bude "slabić" ili "daljinski kontrolisani hrišćanin, nesposoban za kreativnost".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: