Pakistan: 46 poginulo u napadima

Tri bombaška napada, u kojima je ubijeno najmanje 46 ljudi, pratila su posetu britanskog premijera Dejvida Kamerona Islamabadu.

Izvor: Tanjug, Al Džazira

Nedelja, 30.06.2013.

19:34

Default images

On je svom pakistanskom kolegi obećao da će Velika Britanija pomoći u borbi protiv ekstremista.

"Neprijatelji Pakistana su neprijatelji Britanije i mi ćemo stati jedan uz drugog i zajedno sprovesti ovu borbu protiv ekstremizma i terorizma", rekao je Kameron na zajedničkoj konferenciji za novinare s pakistanskim premijerom Navazom Šarifom u Islamabadu.

Kameron je Šarifu obećao da će Britanija učiniti sve što može da pomogne u borbi protiv ekstremizma, koja zahteva "istovremeno snažan bezbednosni odgovor, uz mere u borbu protiv siromaštva i unapredenje obrazovanja (u Pakistanu)".

Britanski premijer, koji je u Pakistan stigao posle posete susednom Avganistanu, pozdravio je pakistansku spremnost da pomogne u promociji mirovnog sporazuma sa avganistanskim talibanima, pošto je Islamabad viđen kao "ključ" za bilo koji dogovor, zbog istorijskih veza sa pobunjenicima.

"Uveravam premijera Kamerona u našu jasnu rešenost da promovišemo zajednički cilj - miran i stabilan Avganistan, u koji tri miliona avganistanskih izbeglica koji trenutno žive u Pakistanu mogu da se vrate časno i dostojanstveno", odgovorio je Šarif.
Foto: Beta, AP
Najsmrtonosniji bombaški napad danas je bio u gradu Kveta, gde je, u dve eksplozije u šiitskoj džamiji, u jugozapadnoj provinciji Balučistan, poginulo najmanje 22 ljudi. Među žrtvama su dve žene i nekoliko maloletnika, dok je povređeno 65 vernika.

Niko nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali su sumnje pale na ekstremističku grupu Laškar-e-Džhangvi, koja je sprovela mnoge napade na šiite u Balučistanu u poslednjih nekoliko godina.

Na severozapadu, automobil-bomba eksplodirao je pošto je konvoj paravojnih trupa prolazio kroz pregrađe Pešavara i usmrtila najmanje 17 ljudi i ranila još na desetine pretežno civila.

Još jedan eksplozija odjeknula je na severozapadu Pakistana, kada je bomba postavljena na putu pogodila vojni konvoj i ubila četiri vojnika u Severnom Vaziristanu, plemenskom području i glavnom utočištu talibanskih pobunjenika i pripadnika Al kaide.

U toj eksploziji je ranjeno 20 vojnika, a niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: