Rijad:10 god. zatvora zbog Fejsbuka

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je sedmoro sajber aktivista na od pet do 10 godina zatvora zbog podsticanja protesta, uglavnom preko Fejsbuka.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2013.

19:19

Default images

Kako je saopštio Hjuman rajts voč (HRW), a preneo BBC, oni su uhapšeni u septembru prošle godine, a suđenja su počela u aprilu.

Oni su, navodi HRV, optuženi za postavljanje onlajn poruka koje su ohrabrivale proteste iako, kako se ukazuje, nisu optuženi da su direktno učestvovali u demonstracijama.

HRV ovakve presude vidi kao poslednji potez te države protiv iskazivanja različitih političkih stavova.

Na najdužu kaznu od 10 godina osuđen je aktivista koji je napravio dve Fejsbuk grupe u kojima se navodno objašnjavaju najbolje tehnike za proteste.

Sedmorica muškaraca osuđeni su, kako je precizirao HRV, 24. juna.

Sud im je takođe, zabranio da tokom narednog perioda putuju izvan zemlje. Nekoliko optuženih, prema tvrdnjama ove organizacije, izjavilo da su torturom primorani da priznaju navode iz optužnice.

HRV navodi da su na dve stvari u ovom slučaju vlasti Saudijske Arabije bili posebno osetljivi - politički kriticizam izražen na internetu i proteste koje je "namestila" Šiitska manjina na istoku zemlje.

Nekoliko boraca za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, takođe su nedavno uhapšeni.

Naime, kako je precizirao HRV, uhapšene su dve žene navodno zbog toga što su podsticale druge žene protiv njihovih muževa. One su, kako se objašnjava, pokušale da pomognu Kanađanki koja se žalila na to da je muž koji je iz Saudijske Arabije, zlostavlja.

HRV je pozvao zvaničnike Evropske unije da osude poslednje presude u toj zemlji.

"Osuđivanje ljudi na zatvorske kazne zbog poruka na Fejsbuku šalje snažnu poruku da u Saudijskoj Arabiji ne postoji sloboda govora, čak ni na društvenim mrežama", zaključio je zamenik direktora ove organizacije za ljudska prava na Bliskom istoku, Džo Stork.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: