"Evropljani prvo da pogledaju sebe"

Evropljani "prvo moraju da pogledaju šta rade njihove vlade" rekao je bivši direktor CIA Majkl Hejden, povodom navodnog prisluškivanja SAD kancelarija EU.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

18:58

Default images

Hejden, koji je bio direktor CIA tokom administracije predsednika Džordža Buša mlađeg, rekao je gostujući na Si-Bi-Es televiziji da "evropski zvaničnici moraju da se pogledaju u ogledalo pre nego što kritikuju SAD".

On je istakao da je više godina van službe i da ne zna da li su tačni navodi nemačkog "Špigla" o prisluškivanju, dodavši da ne može ni da ih demantuje ni da ih potvrdi.

"Sjedinjene Američke Države se bave špijunažom, i Četvrti amandman (Ustava SAD) koji štiti pravo na privatnost, nije međunarodni ugovor", kazao je nekadašnji prvi čovek CIA.

Evropska unija saopštila je danas da čeka odgovor Vašingtona o navodima da je špijunirao njene kancelarije, a Nemačka je posebno od SAD zatražila hitno objašnjenje, ističući da takva praksa podseća na hladni rat. Objašnjenje je zatražio i zvanični Pariz.

Prema najnovijim tvrdnjama koje se pripisuju odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu, "Špigl" je objavio da je Amerika prisluškivala kancelarije EU u Briselu i SAD putem mikrofona postavljenih u diplomatskoj misiji u Vašingtonu i računarske mreže.

Sličnom nadzoru je bila podvrgnuta i delegacija EU u Ujedinjenim nacijama, tvrdi nemački list, ističući da ove navode zasniva na poverljivim dokumentima, od kojih je do nekih došao preko Snoudena, koji se trenutno nalazi u tranzitnoj zoni na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, pošto su SAD izdale nalog za njegovo hapšenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: