Egipat:Dvoje poginulo na protestima

Jedna osoba je poginula u egipatskoj pokrajini Asiut kada su naoružani ljudi na motorciklistima otvorili vatru na demonstrante, čime se broj žrtava popeo na dva

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

15:51

Default images

Ranije danas, jedna osoba je poginula, a oko 40 ranjeno u sukobima pristalica i protivnika egipatskog predsednika Mohameda Morsija u gradu Beni Suefu, južno od Kaira.

Oba incidenta dogodila su se ispred kancelarija partije Sloboda i pravda, političkog krila pokreta Muslimanska braća.

"Milioni demonstranata" izašli su na ulice Egipta zahtevajući Morsijevu ostavku, izjavio je jedan vojni izvor, pozivajući se na procene vojske.

"To je najveći protest u istoriji Egipta", rekao je ovaj izvor za AFP, insistirajući na anonimnosti.
(Beta, AP)
Isti izvor je kazao da se broj Morsijevih pristalica koji su se okupili na svom protestnom skupu u predgrađu Kaira, Nasr sitiju, kreće oko 25.000.

Glavna opoziciona koalicija pozvala je demonstrante koji traže Morsijevu ostavku da ostanu na ulicama dok njihovi ciljevi ne budu ispunjeni.

U saopštenju naslovnjenom "Revolucionarno saopštenje 1", oni su pozvali "sve revolucionarne snage i sve građane da orže svoje mirne (skupove) na trgovima i ulicama i selima države...sve dok poslednji od ovog diktatorskog režima ne padne".

Pokret Muslimanska braća, koji je na vlasti u Egiptu, saopštio je ranije danas da se njegovo sedište u Kairu našlo na meti napada antivladinih demonstranata koji su pucali i bacali molotovljeve koktele i kamenice.
(Tanjug)
Protivnici egipatskog predsednika Morsija okupili su se danas na Trgu Tahrir u Kairu, na prvu godišnjicu njegove turbulentne vladavine, odlučni u nameri da ga svrgnu s vlasti.

Tokom demonstracija širom Egipta je u proteklih nekoliko dana poginulo osmoro ljudi.

Morsi, lider Muslimanske braće, prvi je predsednik Egipta izabran na slobodnim izborima, a kritičari ga optužuju da je izdao revoluciju jer je moć koncentrisao u rukama islamista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: