SAD prisluškivale kancelarije EU

Sjedinjene Države prisluškivale su kancelarije EU i pristupale internim kompjuterskim mrežama, tvrdi nemački "Špigel". EU čeka objašnjenje Vašingtona.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2013.

09:21

Default images

Reč je o poslednjem u seriji otkrića o navodnom američkom špijunskom programu, a na ove optužbe hitno je - u subotu uveče - reagovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, zatraživši hitnu istragu.

"Špigel" citira izveštaj Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) iz septembra 2010. godine, pod oznakom "strogo poverljivo", do kojeg je došao Edvard Snouden - a u koji je nemački magazin imao uvid.

U dokumentu se opisuje kako je američka služba ozvučila prostorije EU u Vašingtonu, kao i u Ujedinjenim nacijama - i ne samo da su slušali žive i telefonske razgovore, već su imali pristup dokumentima i elektronskoj pošti. Takođe, na listi prisluškivanih zgrada je i sedište Evropskog saveta u Briselu, navodi nemački list.

U dokumentu se EU označava eksplicitno kao "meta".

Kako navodi Rojters, portparol Kancelarije direktora NSA nije imao komentar na priču objavljenu u nemačkom magazinu.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc oštro je i hitno reagovao na ovu priču, navodeći u saopštenju da je "šokiran" i "ozbiljno zabrinut" zbog izveštaja da su američke vlasti špijunirale kancelarije EU.

"Ako su ovi navodi tačni, to je izuzetno ozbiljno pitanje, koje će imati veoma ozbiljne posledice na odnose između SAD i EU", naveo je Šulc u saopštenju.

"U ime Evropskog parlamenta, zahtevam potpuno razjašnjenje i istragu novih informacija, koje bi SAD trebalo da dostave po ovom pitanju", zaključio je Šulc.

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn rekao je za "Špigel": "Ako su ovi izveštaji tačni, to je odvratno! Sjedinjenim Državama bilo bi bolje da prate svoje tajne službe nego svoje saveznike. Moramo odmah da dobijemo garancije sa najvišeg nivoa da će ovo momentalno prestati."

Snouden, bivši saradnik američke službe, uzdrmao je svet objavivši više dokumenata koji svedoče o špijunskim programima SAD. Američki državljani Snouden (30) napustio je SAD u maju, nekoliko sedmica pre nego što su "Gardijan" i "Vašington post" objavili detalje o tajnom programu američke vlade za praćenje interneta i telefona.

Snouden se od prošlog vikenda nalazi na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, u tranzitnoj zoni, gde čeka odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtevu za azil u toj zemlji.

Evropska unija saopštila je da čeka odgovor Vašingtona o medijskim navodima da je špijunirao njene kancelarije, a Nemačka je posebno od SAD zatražila hitno objašnjenje, ističući da takva praksa podseća na hladni rat.

"Odmah smo stupili u kontakt sa američkim vlastima u Vašingtonu i Briselu i suočili ih sa medijskim izveštajima", navodi se u saopštenju.

"Rekli su nam da proveravaju tačnost juče objavljenih informacija i da će nam se javiti", navodi se u saopštenju povodom izveštaja koje je objavio nemački nedeljnik "Špigl" o tome da američke vlasti sprovode program špijuniranja evropskih kancelarija.

Pored toga, nemačka ministarka pravde Sabina Lojthojser-Šnarenberger izjavila je da američka strana mora "hitno i detaljno" da objasni da li su ti medijski izveštaji tačni.

"Ne možemo ni da zamislimo da naši prijatelji u SAD smatraju Evropljane neprijateljima. Ako su medijski izveštaji tačni, onda to podseća na postupke medju neprijateljima tokom hladnog rata", kazala je Lojthojser-Šnarenberger, javila je agencija Frans pres.

Ona je istakla i da će tvrdnje, ako se ispostavi da su tačne, teško moći da se objasne argumentom da je u pitanju borba protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: