Đenero:HR nekorektna prema susedima

Politički analitičar, politikolog i politički konsultant iz Hrvatske Davor Đenero smatra da se Hrvatska ne ponaša korektno prema svojim komšijama - Srbiji i BiH

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2013.

18:45

Default images

Đenero se, kako kaže, boji da hrvatsko članstvo u EU s apsketa regiona ne počinje dobro i da ga te stvari "strašno brinu", preneli su mediji u BiH.

"Neodgovorno ponašanje Hrvatske je bilo evidentno prema susedima i dok je bila država pristupnica. Hrvatska se nije na adekvatan način posvetila pregovorima koji su bili mogući sa zemljama članicama, gde bi se, zapravo, s jedne strane, pregovaralo o hrvatskom statusu na tržištima CEFTA, a, s druge strane, maksimalno omekšao režim na granicama", smatra Đenero.

Prema njegovim rečima, za razliku od Hrvatske koja se u ovom razdoblju nije bavila susedima, Slovenija je pre pristupanja EU, "ma koliko je i Slovenija bila nekorektna prema Hrvatskoj", ratifikovala Sporazum o prekograničnoj saradnji koji je Hrvatskoj u razdoblju od slovenačkog pristupanja EU, a posebno slovenačkog pristupanja Šengenskom sporazumu, pa do danas omogućio relativno lagodan život na granici, to jest relativno “mekanu granicu''.

Hrvatska to, naveo je, nažalost nije napravila ni kada je u pitanju Srbija, niti kada je u pitanju BiH. "Ili barem to nije napravila u dovoljnoj meri. Očekivao sam da će se požuriti s usvajanjem novih ugovora o prekograničnoj saradnji koji bi onda obvezivali sve članice EU. Na taj način je Hrvatska mogla pomoći BiH i Srbiji", rekao je Đenero za agenciju Anadolija.

Umesto, objašnjava, da se očuva režim prelaska granice s ličnim kartama za državljane BiH I da se uspostavi eventualnno takav režim za državljanke Hrvatske "dobili smo sistem u kojem je moguće preći granicu bez viza, sa biometrijskim pasošima".

Đenero je kritikovao premijera Milanovića istakavši da on ne razume to pitanje jer, kako je rekao, ne zna koliko koštaju pasoši i da ih ne mogu svi lako nabaviti i platiti, što građanima stvara velike probleme.

"Teško je voditi politiku korektnog odnosa prema susedima i voditi računa o interesima građana druge države kad u zemlji imate klasu koja živi izdvojeno od pozicije građana i ne razume dnevne probleme niti svojih građana, a pogotovo ne građana drugih država koje su u socijalnoj i ekonomskoj situaciji goroj od one i u Hrvatskoj", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: