Hrvatska i zvanično 28. članica EU

Hrvatska u ponoć postala 28. članica EU. Glavna ceremonija na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.Prisustvuju evropski zvaničnici kao i predsednika i premijera Srbije.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.06.2013.

09:57

Default images

Mediji ističu: Srdačan susret Nikolić - Josipović.

Brojni državnici iz zemalja članica EU i zemalja regiona stižu u Hrvatsku još od petka, a očekuje se da ih na velikoj proslavi na zagrebačkom Trgu bana Jelačića bude više od 120, zajedno s brojnim domaćim političarima i ličnostima iz javnog života.

Srpski predsednik Tomislav Nikolić doputovao je tokom dana u Zagreb, gde predvodi srpsku državnu delegaciju u kojoj su i premijer Srbije Ivica Dačić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Prva Nikolićeva poseta Hrvatskoj otkad je izabran za predsednika Srbije privlači posebnu pažnju u svečanom danu za Hrvatsku, a Index.hr piše da je srpskog predsednika na putu prema centru Zagreba obezbeđivala kolona od čak 13 vozila.

Agencija Hina navodi da se na aerodromu "dobro raspoložena vicekancelarka Vesna Pusić srdačno pozdravila sa srpskim premijerom". Mediji prenose i da je prvi susret Nikolića sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem bio srdačan.

“Nikolić je prišao ispružene ruke, a na zajedničkoj fotografiji trojica državnika se široko smeše”, objavio je portal zagrebačkog “Večernjeg lista” ubrzo po početku svečane večere.

Nikolić je potom, kako se navodi, u atrijumu Banskih dvora prišao i u kružoku razgovarao s predsednikom Slovenije Borutom Pahorom i premijerom Ivicom Dačićem.

Nikolić se pre učešća na svečanostima sastao s predstavnicima Srba u Hrvatskoj - zastupnicima u Hrvatskom saboru i čelnim ljudima srpskih institucija i organizacija, kao i sa predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Kako javlja reporter B92, predsednik Nikolić sutra će prisustvovati doručku koji priređuje predsednik Hrvatske Ivo Josipović, uglavnom za lidere regiona.

"Da živimo zajedno u zoni mira i napretka"

Foto: Tanjug
Svečana večera u okviru centralne proslave ulaska Hrvatske u EU počela je u 20 i 30 časova u Banskim dvorima, a hrvatski predsednik Ivo Josipović je u zdravici poručio da će Hrvatska nastaviti da podržava evrointegraciju čitavog Zapadnog Balkana.

"Želim da vam poručim da ćemo vašu evropsku perspektivu podržavati svim našim snagama. Hrvatski interes da svi zajedno živimo u zoni mira i napretka ostaće jedan od naših najvažnijih političkih ciljeva", nazdravio je Josipović državnicima sa Zapadnog Balkana.

Ulazak Hrvatske u EU je, prema Josipovićevim rečima, potvrda uverenja građana te države o njihovoj pripadnosti evropskim demokratskim vrednostima i kulturnom krugu.

"Trenutak kada Hrvatska ulazi u EU vreme je mnogih sumnji i propitivanja. I u Hrvatskoj ima sličnih dilema. Međutim, na kraju jedne etape hrvatske istorije i na početku nama novog, evropskog doba, u Hrvatskoj prevladava uverenje da je projekat EU projekat budućnosti. Na Evropu gledamo kao na novu priliku da ostvarimo novi demokratski, politički, kulturni i svaki drugi uzlet", kazao je Josipović.
Foto: Tanjug
Premijer Zoran Milanović je, obraćajući se gostima, pozvao na zajednički otpor sejanju straha od drugih i drugačijih i negovanje Evrope zasnovane na čistom srcu, a ne strahu, saradnji a ne sumnjičavosti, prihvatanju a ne getoizaciji i razumevanju i upoznavanju nasuprot osuđivanju i predrasudama.

"Nazdravljam vam u ime naše zajedničke budućnosti i u ime naše zajedničke hrabrosti da, uprkos brojnim izazovima ovoga vremena, zadržimo duboku svest o nezamenjivosti temeljnih vrednosti, poput solidarnosti i obrazovanja", rekao je Milanović.

Nakon večere, zvaničnici su krenuli ka Trgu bana Jelačića, a kako piše "Večernji list" tamo se okupilo oko 10.000 građana.

Centar Zagreba blokiran

Foto: Beta
Prema najavama, sve zvanice koje već tri dana pristižu u Zagreb trebalo bi da su se okupile do 22 i 30 časova, a među su i najviši evropski zvaničnici - službenim avionom EU oko 16.30 na aerodrom Pleso su sleteli i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Oko podneva je sleteo ministar spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, dok je crnogorski predsednik Filip Vujanović stigao juče. Uskoro bi trebalo da stigne i crnogosrski premijer Milo Đukanović.

Ipak, među zvanicama neće biti nemačke kancelarke Angele Merkel.

Centar Zagreba u nedelju ujutro bio je potpuno blokiran, onemogućen je saobraćaj, a na krovovima zgrada su snajperisti, a pristup nije bio dozvoljen ni novinarima.

Celu manifestaciju, od puteva prolaska delegacija do Jelačićevog trga i Gornjeg grada obezbeđuje oko 1.000 policajaca iz zagrebačke i drugih policijskih uprava.

Već ranije najavljeno je da će biti oko 700 izvođača, među njima i vrhunski domaći i svetski izvođači, a ukupni troškovi koji će biti saopšteni nakon manifestacije procenjeni su na oko 5,5 miliona kuna (oko 737.000 evra), što je izazvalo kritike u javnosti.

Centralna proslava je u Zagrebu, ali slavi se i širom Hrvatske. Većina gradova organizovala je proslave, razne koncerte, izložbe, sajmove. Posebni programi spremaju se u pograničnim područjima, zajedno s EU susedima, a simbolike će biti i na samoj granici. Tačno u ponoć s graničnog prelaza u Bregani biće skinut natpis "Carina", a u Bajakovu će biti postavljena ploča s natpisom "EU".

Vatromet u ponoć

Zbog dolaska zvaničnika, na snazi je posebna regulacija saobraćaja kojom će se otežati ili onemogućiti kretanje vozila na trasama kojima se voze delegacije, pre svega od aerodroma do hotela u centru grada i na prostoru Gornjeg grada gde je sedište vlade i gde će se okupljati zvaničnici.

Domaćim vozačima preporučene su obilaznice, među kojima i Domovinski most na istoku grada koji je još gradilište i koji će biti osposobljen za prolaz do 2. jula. I vozila javnog prevoza danas i sutra voziće izmenjenim trasama ili će imati redukovan vozni red.

Sve tezge oko Jelačićevog trga još juče su izmeštene, a danas ne radi ni centralna zagrebačka pijaca Dolac. Zbog mera bezbednosti tokom tri časa danas poslepodne biće zabranjen prolaz pešaka na trgu, na kojem su u toku poslednji radovi na postavljanju bine i ekrana, a nakon toga građani će na nekoliko ulaza imati pristup trgu.

Policija će na ulazima obavljati kontrolu građana,a već ranije je objavljena zabrana unošenja kišobrana i drugih potencijalno opasnih predmeta.

Pored Zagreba, prigodne proslava održaće se i u drugin gradovima, a zajedničko im je da će se u ponoć, kad Hrvatska formalno uđe u EU, izvoditi "Oda radosti", himna EU, a stanovnici nekih od njih moći će uživati i u vatrometu.

Tokom dana s graničnih prelaza Repe i Pasjak prema Sloveniji biće skinute oznake carina, a na graničnom prelazu Bajakovo prema Srbiji noćas će se postaviti oznake EU.

Tokom sutrašnjeg dana ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Slovenije simbolički će predstaviti "one stop" sistem zajedničkih policijskih pregleda putnih dokumenata.

Kakva su očekivanja i kakvo je raspoloženje hrvatskih građana, pogledajte u našem prilogu:

Od 1. jula građani Hrvatske moći će da prelaze granice unutar EU s ličnim kartama izdatim nakon 2003. i putovati u neke zemlje regiona, kao što je Srbija.

Koncert u Puli, mažoretknje u Rijeci, Tompson u Splitu...

U Splitu je obeležavanje ulaska u EU počelo jutros, doručkom na travi u parku Đardin u centru grada.

Tačno u podne na splitskoj Pjaci podignuta je zastava EU, na brojnim gradskim trgovima čitavog dana nastupaju dalmatinske klape, organizovano je juniorsko evropsko prvenstvo u jedrenju, a predstavnici manjina građanima dele kolače napravljene po originalnim receptima iz svojih matičnih zemalja.

Na splitskom stadionu Poljud večeras se održava i koncert kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona koji, prema pisanju hrvatskih medija, tvrdi da je datum za nastup izabrao slučajno.

U Rijeci se povodom ulaska u EU svečano otvaraju Riječke letnje noći uz nastup mažoretkinja.

Pula će ulazak u EU obeležiti koncertima na dva trga.

Šulc: Oduševljen sam što ću Hrvatskoj poželeti dobrodošlicu

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je pozdravio sutrašnji ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, istakavši ranije danas da je to još jedan važan korak Evrope prema ujedinjenju, dok Hrvatska započinje novo poglavlje u svojoj istoriji.

"Oduševljen sam što Hrvatskoj mogu da poželim dobrodošlicu u EU 1. jula 2013, a u Zagrebu ću prisustvovati tom srećnom i istorijski važnom događaju. Dobra je vest kad se jedna porodica uvećava, a posebno kad je reč o našoj porodici koja na prvo mesto stavlja vrednosti, posvećena je demokratiji, pravdi i vladavini prava", navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Živimo u teškim vremenima, pa je recesija oštro pogodila Hrvatsku, kao i mnoge druge evropske zemlje, naveo je Šulc i dodao: "Članstvo u EU ne nudi magična rešenja za krizu, ali će pomoći da se veliki broj ljudi izvuče siromaštva i da se modernizuje privreda. Hrvatska će dobiti sredstva za izgradnju puteva, čistu životnu sredinu i unapređenje istraživanja i razvoja".

"Od svog osnivanja, Evropska unija je predstavljala garanciju mira. Za zapadni Balkan, koji je pre samo nekoliko godina bio razoren ratom, Evropa je postala magnet mira i promena, a Hrvatska je postala predvodnik", istakao je Šulc.

On je dodao da je ta zemlja, koja sutra postaje 28. članica EU, stvorila institucije utemeljene na vrednostima demokratije i vladavine prava, reformisala svoju privredu i učinila je konkurentnijom.

"Vi ste pokazali da je članstvo u EU dostižno pomoću odlučnosti i vrednog rada. U ime Evropskog parlamenta, želim da odam priznanje hrvatskim građanima što su bili uporni u sprovođenju reformi", istakao je Martin Šulc.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

281 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: