"I Vojvodina na pregovorima sa EU"

Vojvođanski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski kaže da je "sasvim realno" da predstavnici te pokrajine budu uključeni u pregovore sa EU.

Izvor: B92

Nedelja, 30.06.2013.

10:21

Default images

Bugarski je za novosadski Dnevnik kaže da je Vlada Vojvodine uputila zahtev da njeni predstavnici budu uključeni u pregovaračke timove u oblastima koje su od značaja za pokrajinu, kao što su poljoprivreda, ljudska i manjinska prava, mediji, vodoprovreda i šumarstvo, sloboda kretanja robe i usluga, radne snage, bezbednosti hrane i zaštite životne sredine.

On je dodao da je sistem tako ustrojen da sastav pregovaračkih timova zavisi od diskrecionog prava šefa pregovaračkog tima za poglavlja i izrazio nadu da ta činjenica "neće biti politički zloupotrebljena".

Bugarski je rekao da je Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije ponudila pokrajini da izrazi interes u kojim bi timovima želela da ima predstavnike.

"Nova faza evropskih integracija znači mnogo za Srbiju, ali i za Vojvodinu. Vojvodina svu svoju lepotu može da razvija upravo u EU, jer je ona prirodno okruženje Vojvodine, prirodno se razumemo i kompatibilni smo sa njom, i po sistemu vrednosti i po kulturnom bekgraundu. Mi se lako snalazimo u tako uređenom sistemu gde se znaju i poštuju pravila", kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, jedan od dokaza da Vojvodina razume pravila EU jeste i činjenica da je Vojvodina apsorbovala 90 posto ukupnih sredstava namenjenih Srbiji za programe prekogranične saradnje.

"Pregovori će biti bitni za Vojvodinu, jer će i neka pitanja vezana za njenu autonomiju takođe morati biti definitvno rešena", rekao je Bugarski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: