"Januar može da postane april"

Ako se Briselski sporazum ne sprovede do kraja, taj januar kada bi trebalo da počnu pregovori će postati april, kaže Borislav Stefanović u "Utisku nedelje".

Izvor: Beta

Nedelja, 30.06.2013.

21:14

Default images

Šef poslaničke grupe DS kaže da datum u pravnom smislu nije dobijen.

"Najvažnije je da sad ne može nazad. Uspeh jeste što smo savladali još jedan stepenik u precesu ka EU. Mislim da je izjava da nema više "štapa i šargarepe" direktna posledica lažne euforije i naduvavanje izjava Ivice Dačića koji kaže "ja sam uspeo ono što vi niste znali". Možemo da vidimo koliko su se vlade zadnjih 8 godina trudile i u saradnji sa hagom i u tehničkim dijalogom sa Prištinom", naveo je Stefanović i dodao da Tadićeva izjava nije bila radikalna.

Za razliku od njega, potpredsednik SNS Igor Mirović kaže da smo dobili jasan datum.

"SNS izražava umereni optimizam, ovo što smo dobili, to je bezuslovna odluka. Kao vlada smo već ustanovili ritam za primenu Briselskog sporazuma, bitno je da nema novih uslova. Sad je tehničko pitanje da li će to biti 14. januar 2014. ili neki datum oko toga. Odluka da smo dobili datum je dobra, bilo koja relativizacija je irelevantna", navodi Mirović koji kaže da je vlada Srbije iskreno pristupila sporazumu sa idejom da se omogući normalan život ljudima na KiM i da je ta iskrena politika naišla na odobravanje kod mnogih u Briselu.

Potpredsedik LDP Bojan Đurić kaže da će pregovori početi u januaru ako do tada do kraja bude sproveden Sporazum sa Prištinom i ako budu na dobar način završeni izbori na Kosovu.

"Uslova će biti još nekoliko stotina dok Srbija ne uđe u EU, tako da ne smemo na taj način da gledamo na to. Ovi prvi dani posle ne obećavaju mnogo, vidim da je premijer prešao već na otvaranje nekih posebnih poglavlja, što se tiče hrane i pića. EU je smatrala da je ovo za sada dovoljno. Neće biti ovo bezuslovni datum ako se desi nesto nepredviđeno na Kosovu", kazao je Đurić.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić kaže da ne treba biti maliciozan i da će sve posete koje će uslediti narednih dana potvrditi da je Srbija mnogo uradila za sebe.

"Pregovori sa EU počinju u januaru, osim u slučaju smaka sveta. Sporazum sa Prištinom se mora sprovoditi, ako smo ozbiljna država. Imamo razloga da budemo ponosni svi, i prethodne vlade, i oni koji su bili i manje hrabri i vise hrabri, ali i EU koja nas je nekad vukla unazad. Zvuči kao fraza ali "svi građani Srbije su zaslužni za datum", naveo je Ilić, koji kaže da je ova vlada pokazala hrabrost i odgovornost i da ovaj put uopšte nije bio lak.

O rekonstrukciji

Govoreći o rekonstrukciji vlade, Igor Mirović kaže da ona nije u vezi sa datumom osim po nekoj unutrašnjoj logici, po tome "kako se razmišlja unutar SNS".

"To je šansa da promenimo nešto sa čim nismo zadovoljni, i u vladi i u javnom sektoru, očekujemo razgovore ovih dana. Mi smo uveli neku vrstu "prolaznog vremena". Ima onim kojima smo zadovoljni, ali i onih kojima nismo. Želimo pravu, dobro osmišljenu rekonstrukciju vlade. Ceo posao treba brzo obaviti, u narednoh nekoliko nedelja, to treba da bude ozbiljna rekontrukcija, trebalo nbi da napravimo politicki dogovor. Zelimo da napravimo ozbiljnu rekonstrukciju, a ne samo kozmetičke promene. Radili smo važan državni posao, dobijanje datuma i već ovih dana pristupamo drugom problemu, želimo da rekonstrukcijom povećamo stabilnost vlade", rekao je potpredsednik naprednjaka.

Bojan Đurić kaže da se mesecima govori o rekonstrukciji vlade kako je bilo i u prethodnoj vladi.

"Ako su se, recimo, saglasili o rebalansu, onda se odlično slažu. Pretpostavljam da je zamerka da neka ministarstva ne rade dobro. Ako pogledate ekspoze premijera nije ostvareno ništa. Prvo, tema mora da bude politika vlade, recimo kultura, poljoprivreda, ali mislim da nisu krivi samo ministri, glavni problemi su dug, katastrofalna situacija je u celoj zemlji", kazao je on.

Borislav Stefanović kaže da ova vlada ne funkcioniše kako bi trebalo, već da to rade Dačić i Vučić u centralama stranaka.

"Više od 95 odsto ministara ne treba da ostanu u ovoj vladi. Nikako da nas ubede ako će SNS sebe da rekonstruise. Ekonomija je katastrofalna, uništeno je zdravstvo i obrazovanje. Kada Dinkić baci rukacivu u lice Vučiću, niko ne prihvata tu njegovu funkciju", kaže Stefanović. Mirović kaže da je ova vlada 90 odsto problema nasledila od DS-a, od 2000. godine i da je vlada Mirka Cvetkovića uništila Srbiju.

"Ova vlada je zaustavila propadanje Srbije, mada možda nismo uspeli da je podignemo do onde dokle smo hteli. Odogovoran je i Tadić i Cvetković i ministri iz prošle vlade.

Vladimir Ilić je rekao da o rekonstrukciji nije bilo ni formalnih ni neformalnih razgovora.

"Spremni smo da razgovaramo, drugi treba da se izjasne o našim ministrima. Ja mislim da ministri iz moje stranke dobro rade. Nije na nama to, imamo veće partnere, a to je SNS, oni ce nam reći", kaže Ilić.

Govoreći o Demokratskoj stranci on kaže da DS teško može da prikrije rasulo.

"Imaju i drugi problem, a to je da LDP preuzmi mesto lidera opozije, to ih frustrira. Problem je što su se krili iza Dinkića i što su tražili izgovore, što Vučić nikada ne bi radio. A LDP treba da se zapita zašto ih niko za 8 godina zvao u vlast".

O Žarku Obradoviću

Igor Mirović kaže da o tome još bilo reči, ali stav SNS o tom skandalu oko mature je da postoji neka vrsta "komandne odgovornosti".

"Možda on nije lično odgovoran za krađu tih testova, ali je način i mere koje su se preduzimale olako prolazile pored samog ministarstva, kada je rec o koncepciji. To je stvar za kritiku, a da li će i kako to sam Obradović razumeti, ostaje da se vidi. Moja prva reakcija bila je da je propust mogao da se predupredi", rekao je Mirović, koji kaže da je odgovornost direktora Službenog glasnika, ali ne u toj meri.

Bojan Đurić kaže da je problem suviše veliki.

"Šteta koja je naneta učenicima i roditeljima je ogromna. Poslata je poruka da je krađom moguće uspeti. A rezultati testova su katastrofalni, nije za to direktno odgovoran Obradović, ali je on ministar već godinama", kaže Đurić.

Vladimir Ilić je rekao da se definitivno desio skandal, ali je ostavka lični čin i Obradovića i Ljušića.

Borislav Stefanović je kazao da ministar prosveta Žarko Obradović treba da ode i da on ne treba ni da sačeka rekonstrukciju vlade.

"Imamo čoveka koji kad se skandal desio sve nas ubeđuje da nema nikakvu odgovorsnot. To je uvreda za decu i roditelje. Imate raspad sistema, deca namaju normalne sisteme, a onda salje poruka da niko nije kriv", naveo je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: