Vojvodina: Oštre reakcije na Ilića

Izjave ministra građevine i urbanizma Velimira Ilića izazvale su danas seriju reagovanja u Vojvodini, pa nacionalni saveti nacionalnih manjina najavljuju žalbu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.06.2013.

15:15

Default images

Pokrajinski ombudsman kaže da je "neprijatno iznenađen", a DS od Ilića traži izvinjenje, a od državnih organa reakciju.

Oštre reakcije izazvala je izjava u kojoj je ministar kaže da "Vlada Srbije nema vlast nad dva miliona Srba u Beogradu i dva miliona Srba u Vojvodini".

Nacionalni saveti nacionalnih manjina saopštio je da će podneti žžalbu nadležnim držžavnim institucijama, ali i međunarodnim organizacijama u čijem je delokrugu rada zašštita ljudskih i manjinskih prava, OEBS-u i Delegaciji Evropske komisije u Srbiji, jer ocenjuju da Ilić ovom izjavom negira postojanje različitih nacionalnih zajednica u Vojvodini.

"Nacionalni saveti nacionalnih manjina upozoravaju ministra Ilića na opasnost takve izjave, jer tvrdnjama da u Vojvodini žživi dva miliona Srba, on potpuno zanemaruje činjenicu da u Vojvodini žžive različite nacionalne zajednice i time povređuje prava tih zajednica na nacionalni identitet", navode u saopštenju.

Nacionalni saveti podsećaju da Vojvodini žživi 27 različitih nacionalnih zajednica, da je u službenoj upotrebi šest jezika i da svaki treći stanovnik nije srpske nacionalnosti, pa ističu da niko nema pravo da negira tu činjenicu.

Pokrajinski ombudsman, istovremeno, saopštava da je "neprijatno iznenađen" izjavama ministra Ilića, u kojima između ostalog tvrdi da "vlast u Vojvodini kontrira Vladi Srbije", kao i da "Vlada Republike Srbije nema vlast nad dva miliona Srba u Vojvodini".

U saopštenju se istče da taj organ, u obavljanju svojih ovlašćenja, nadzirući rad pokrajinskih i gradskih, odnosno opštinskih organa uprave, "nije ustanovio da pomenuti organi opstruiraju republičke propise, niti da, kako je ministar Ilić izjavio, kontriraju Vladi Republike Srbije".

Pokrajinski ombudsman takođe podseća da nisu svi građani Vojvodine po nacionalnosti Srbi. Prilikom poslednjeg popisa stanovništva 2011. godine, na osnovu Ustavom garantovanog prava, "blizu jedna trećina Vojvođana izjasnila se da je pripadnik jedne od brojnih nacionalnih manjina, što Vojvodinu čini i etnički najheterogenijim delom Srbije".

U saopštenju se dodaje da pripadnici nacionalnih manjina u Vojvodini, poreski obveznici Republike Srbije, žžive, rade i ponašaju se u skladu sa Ustavom i zakonom.

Ombudsman ocenjuje da "neodmerene izjave člana Vlade ne doprinose kursu Republike Srbije za koji je državnom politikom strateški opredeljena, a posebno nisu u skladu sa evropskim vrednostima i principima za koje se svi u društvu zalažemo".

Pokrajinski odbor DS zatražio je od ministra Ilića da se zbog, kako kažu, "skandalozne izjave" izvini stanovnicima Vojvodine koji nisu pripadnici srpskog naroda.

"Poslednje u nizu šovinističkih izjava ministra građevinarstva i urbanizma u Vladi Srbije zahtevaju reakciju državnih i međunarodnih institucija čiji je posao zaštita ljudskih i manjinskih prava i obezbeđivanje ravnopravnosti svih nacionalnih zajednica koje žive u Republici Srbiji", navedeno je u saopštenju vojvođanskog odbora DS.

Ministar koji je u stanju da izjavi da u Vojvodini žive samo građani srpske nacionalnosti pokazuje ne samo vrhunsko nepoštovanje nacionalnog identiteta onih koji pripadaju drugim nacionalnim zajednicama, nego i krši Ustav i zakone ove zemje koji svakom njenom građaninu daju pravo da se slobodno nacionalno izjašnjava, ističe Pokrajinski odbor demokrata.

U saopštenju se navodi da to nije prva Ilićeva šovinistička izjava i dodaje da je on "i ranije vređao stanovnike Vojvodine, kada je, u sukobu sa pokrajinskom administracijom oko koncesije na autoput Horgoš-Požega izjavio da su ‘Vojvođani trutovi’ koji ‘ne znaju da zarade i samo uzimaju pare’".

Pokrajinski odbor DS pita da li neko može "stati na put bahatom ponašanju Velimira Ilića, čiji su šovinistički ispadi odavno prevazišli granice pristojnosti u političkoj borbi, granice lepog vaspitanja i dobrog ukusa, i zašli u domen kršenja ljudskih i manjinskih prava, Ustava i zakona Srbije".

Stepen laži i besmislica koje izgovara Velimir Ilić nije više tema za političare nego za neke druge stručnjake, izjavio je juče gradonačelnik Dragan Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: