Ljajić: Nema mesta trijumfalizmu

Ministar Rasim Ljajić kaže da je odluka o otvaranju pregovora sa Srbijom, iako je mogla da bude bolja, ipak najveći iskorak u pravcu evropskih integracija.

Izvor: RTS, Tanjug

Subota, 29.06.2013.

09:27

Default images

Ljajić kaže da je sada neophodno što pre izvršiti rekonstrukciju vlade.

"Ovde nema mesta trijumfalizmu, jer je objektivno govoreći odluka mogla da bude bolja. Medjutim, jeste do sada najveći iskorak koji je napravljen u pravcu evropskih integracija", kazao je Ljajić za RTS.

On je istakao, međutim, da je od datuma za njega važnije to što je zaista promenjena slika zemlje u međunarodnoj zajednici, što je mogao da vidi kroz pregovore koji se vode u Briselu.

"Po prvi put imamo 26 zemalja koje su bezuslovno tražile da se sad i odmah dobije datum za početak pregovora", istakao je Ljajić, ukazujući da je ova odluka dobar signal za investitore i legitimacija da je zemlja dobra investiciona destinacija koja garantuje političku i pravnu stabilnost.

Pored toga, Ljajić je istakao da to označava i početak suštinskih reformi koje se u Srbiji moraju sprovesti i dovesti do kraja.

Ministar je, takođe, izrazio uverenje da dobijanje datuma znači korak ka rekonstrukciji vlade koja, kako je rekao, treba da bude sprovedena brzo, do kraja jula, "da ne bi izgubila suštinu i smisao" i da bi se krenulo ka rešavanju krupnih pitanja u zemlji.

Ljajić je istakao da bi rekonstrukcija morala da podrazumeva ne samo promenu ministara, nego i državnih sekretara i pomoćnika ministara, kao i neke promene direktora javnih preduzeća.

Kada je reč o predlogu sporazuma o telekomunikacijama, koji je Priština juče odbacila, Ljajić je rekao da će delegacija Srbije ostati pri tom tekstu, jer, kako je naveo, "i Brisel smatra i mi da je to zdrav kompromis" i da "odražava interese obe strane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: