Amfilohije:Legli ste na rudu Evropi

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohije ocenio je da je sadašnje stanje na Kosovu "nasleđe onoga što se na Kosovu zbivalo 1389".

Izvor: Beta

Petak, 28.06.2013.

23:20

Default images

Amfilohije je u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas" rekao da je "muratovska tiranija" na Kosovu u 14. veku "isto što i sadašnja (tiranija) NATO ili ne znam čija".

Na pitanje šta je pravo rešenje za Kosovo, ako to nije sporazum koji su u Briselu sklopile vlade Srbije i Kosova, mitropolit Amfilohije je odgovorio ocenom da je Kosovo "veritakala u svakom smislu za ovaj narod - zovite ga kako hoćete - ili za ove narode, za ove države".

Prema rečima Amfilohija, "normalno i zdravo rešenje" za Kosovo je to da ono pripada - svima. Mitropolit je u tom kontekstu citirao Njegošev stih "Neka bude što biti ne može".

Amfilohije je kazao da sporazum koji su aprila postigli premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, "nikome ne donosi dobra", već Kosovo, kako je ocenio, "ostaje bure baruta" što je, po njemu, bilo i posle Kosovske bitke 1389. godine.

Mitropolit je izneo da je potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, na njegovu ocenu da su sporazumom Dačića i Tačija Srbiji otvorena sva vrata u Evropi, uzvratio rečima: "Otvorena su vrata zato što ste im legli na rudu".

Prema oceni Amfilohija, Evropa atakuje na "dostojanstvo srpskog naroda", a to što je EU, upravo danas, na Vidovdan, odlučila o otvaranju pregovora sa Srbijom, Amfilohije je objasnio kao "nastavak svega što se s nama događalo posle 1389. godine".

"To je nastavak robovanja", kazao je Amfilohije, opet citirajući Njegoša "Što se ne htje u lance vezati...", ali je naveo da se "crkva ne veže u lance".

Mitropolit nije precizno odgovorio na pitanje o tome kakva je suštinska poruka Sinoda SPC u vezi sa sporazumom o Kosovu, već je rekao da bi on bio "malo radikalniji" u zaključcima.

Amfilohije je potvrdio da je na majskom Saboru Svetog Sinoda SPC "pominjano" da se Ivici Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja: "Neko je to pomenuo, ja nijesam ni znao da Dačić ima ta odlikovanja", rekao je mitropolit.

"Patrijarh Pavle nije hteo na Đinđićevu sahranu"

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije rekao je da 2003. godine tadašnji patrijarh SPC Pavle nije hteo da prisustvuje sahrani premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu.

"Među nama rečeno, patrijarh Pavle nije hteo da prisustvuje sahrani Đinđića", rekao je Amflohije u petak, u intervjuu podgoričkoj televiziji "Atlas".

Mitropolit je kazao da mu je episkop Atanasije Jevtić posle sahrane Đinđića prigovorio zbog pohvalnog govora na Đinđićevoj sahrani.

Mitropolit Amfilohije je objasnio da su pogrešno protumačene njegove reči na Đinđićevoj sahrani: "Ko potegne nož, od noža će stradati".

To se, kako tvrdi Amfilohije, odnosilo na Đinđićeve ubice, a ne na Đinđića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: