Zbornik o hrvatsko-srpskim odnosima

Zagreb -- Srpska i hrvatska manjina važan su element i most u odnosima Hrvatske i Srbije kao njihovih matičnih zemalja, rečeno je večaras u Zagrebu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Večeras je predstavljen zbornik "Hrvatsko-srpski odnosi - rešavanje otvorenih pitanja", koji je nastao na petom po redu naučnom skupu, održanom prošle godine u Golubiću Obrovačkom, u severnoj Dalmaciji.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i poslanik Milorad Pupovac naglasio je važnost dobrih odnosa dveju nacionalnih manjina, kao i njihov doprinos u rešavanju otvorenih pitanja dve zemlje.

On je naglasio da na skupovima i u izradi zbornika učestvuju srpski i hrvatski naučnici i političari, i da će, zbog njegove važnosti, SNV nastaviti da podržava tu aktivnost.

Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) iz Subotice naglasio je da se u zborniku javljaju autori s različitim idejama i stavovima, ali da se sve piše bez ostrašćenosti.

Bačić je dodao i da je Srbima i Hrvatima lakše da se

nazivaju pripadnicima zajednice nego pripadnicima manjine, ali i ukazao na dobru saradnju HNV i SNV, kao i medija koje oni izdaju.

Narodni poslanik u skupštini Srbije Janko Veselinović naglasio je da su naučna i politička komunikacija Srba i Hrvata neophodne, kao i privredna saradnja.

"Demografska kretanja pokazala su da je u Srbiji mnogo manje

Hrvata, a u Hrvatskoj znatno manje Srba, ali i da u obe države ima manje pripadnika većinskog naroda. Naše zemlje postaju nam prevelike", rekao je Veselinović, opisujući prazna sela po Bačkoj, Banatu, Lici i Dalmaciji.

Univerzitetski profesor iz Novog Sada Darko Gavrilović naglasio je da su se oduvek javljale ideje o jedinstvenoj Evropi i očekivanja da će čovečanstvo stalno ići napred.

"A šta nam je pokazao 20. vek s Prvim i Drugim svetskim ratom ili šta nam je pokazao rat 90-ih, kada je Srbinu u Zagrebu ili Hrvatu u Novom Sadu bilo lakše da se izjasne kao jogurt nego kao ono šta su", rekao je Gavrilović.

Davor Pauković sa univerziteta u Dubrovniku govorio je o strukturi zbornika u kome su radovi podeljeni u tri grupe - pogled u budućnost kroz suočavanje s prošlošću, kao i otvorena pitanja srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

Predstavljanje zbornika organizovalo je Veće srpske nacionalne manjine Zagreba povodom priključenja Hrvatske EU i približavanja Srbije EU, kao i uvek aktualnog pitanja srpsko-hrvatskih odnosa.

Među brojnom publikom bili su ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević, saborski poslanik Mile Horvat i brojni predstavnici Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija i manjinske samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 121 idi na stranu