Bilt: Očekujem "da" za Srbiju

Karl Bilt izjavio da se nada da će Savet ministara EU sutra u Luksemburgu doneti pozitivnu odluku o Srbiji. Vestervele: Srbija i Kosovo pokazali volju.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.06.2013.

10:12

Default images

Šef švedske diplomatije je naveo da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti.

"Imamo dugoročnu odgovornost prema zemljama Zapadnog Balkana i veoma je važno da pokažemo da poštujemo to što rade", izjavio je Bilt novinarima dolazeći na sastanak koji danas i sutra okuplja 27 ministara inostranih poslova članica EU.

Na pitanjje da li očekuje pozitivnu odluku o datumu početka pregovora za Srbiju, Bilt je kratko odgovorio: "Da".

Švedski ministar je naglasio da to što neke zemlje sada traže da se proces proširenja uspori ili zaustavi ne bi smelo da utiče na ovu odluku.

"Evropska unija je strateško telo, koje ne donosi strateške odluke zarad kratkoročnih čiljeva", rekao je ministar i dodao da je proširenje jedan od najuspešnijih političkih procesa i da je donelo mir i prosperitet u regionu.

"Moramo ostati na kursu, a ne da svaki čas idemo napred-nazad", istakao je Bilt.

Ministri će se danas mahom baviti temama koje nisu vezane za proširenje, ali će neformalno biti reči i o datumu početka pregovora sa Srbijom.

Ova tema je zvanično na dnevnom redu sutra, a predviđeno je da Savet već sutra do podne usvoji zaključke koji će tri dana kasnije biti usvojeni na samitu šefova držav i vlada u petak.

Vestervele: Srbija i Kosovo pokazuju volju

Šef nemačke diplomatije Gido Vetservele izjavio je danas da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta činjenica opšte priznata. "Vidimo sa Srbija i Kosovo zaista pokušavaju da sprovedu ono što je odlučeno na političom nivou i želeo bih da to otvoreno priznam", rekao je Vestervele uoči današnjeg sastanka šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Nemački izvori preciziraju da je stav nemačkog parlamenta neophodan za stav kako ministra Gida Vestervelea, tako i kancelarke Angele Merkel, koja zajedno s ostalim šefovima država ili vlada EU treba da usvoji konačnu odluku o početku pregovora sa Srbijom i Kosovom.

Moguće je da sutra Vestervele prihvati zaključke Saveta ministara uz napomenu da će konačan stav Berlina biti određen zavisno i od zaključka Bundestaga.

Austrijski vicekancelar i ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger založio se danas za početak pristupnih pregovora EU sa Srbijom za kraj godine.

„Zalažemo se za to da se održi reč“, podvukao je on pred današnji sastanak šefova diplomatija EU u Luksemburgu.

Špindeleger je, kako prenosi APA, ocenio da je odlučujuće da Srbija, ali i Kosovo u vezi pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dobiju datum.

Uvek smo govorili da ako Srbija i Kosovo napreduju, ne samo za pregovaračkim stolom već i delima, da mora biti odgovora i nagrade“, podvukao je on.

Špindeleger je naglasio da je iz tog razloga za to da se uputi signal, da se pregovori otpočnu ili krajem godine, što bi Beč želeo, ili početkom iduće godine.

Međutim odlučujuće je da se kaže datum“, istakao je šef austrijske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smatra da će na sastanku ministara EU u Lusemburgu "stav prema Srbiji sigurno biti pozitivan".

"Stav prema Srbiji biće sigurno pozitivan, kao i procena toga šta su oni zajedno s Kosovom uradili, ali treba sačekati konkretan tekst zaključaka nakon diskusije koja predstoji u utorak", rekao je Lajčak .

Lajčak je rekao i da će šefovi diplomatija EU, kada je Balkan u pitanju, raspravljati primarno o Srbiji i Makedoniji. ali da će se na stolu sigurno naći i ishod izbora u Albaniji.

Dežer se nada pozitivnoj odluci o otvaranju pregovora sa EU

Foto: Beta, arhiva
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je danas da će, imajući u vidu sve što je u Srbiji postignuto u pogledu napretka ka EU, 28. juna moći da bude postignuta pozitivna odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom.

"Šefovi država će sutra krenuti sa debatama, a 28. juna će biti doneta konačna odluka. Mislim da možemo da budemo zadovoljni svim što je postignuto i da ćemo, zajedno sa pismom Eštonove i Filea, kao i sa ostalim činjenicama o srpskom napretku, moći da postignemo pozitivnu odluku 28. juna", rekao je Dežer.

Dežer je takođe naglasio da je u pregovorima dva premijera, Ivice Dačića i Hašima Tačija, postignuto mnogo napretka.

Još jedan dobar pokazatelj napretka Srbije jesu strategije koje su nedavno usvojene, rekao je Dežer, podsetivši da se jedna od njih tiče borbe protiv korupcije.

"Sve su to jaki argumenti sa kojima se može izaći pred zemlje članice da podrže odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom", zaključio je Dežer, koji je danas učestvovao na završnoj konferenciji programa Regionalnog društveno-ekonomskog programa razvoja. Ambasador Francuske u Beogradu Fransoa Gzavije Denio izjavio je da očekuje da će Srbija 28. juna u Briselu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da ima mnogo razloga za optimizam u vezi sa sastankom Evropskog saveta 28. juna u Briselu.
"Mislim da je Srbija prethodnih meseci pokazala da se odlično kretala u pravcu priključenja EU", rekao je Denio, koji je prisustvovao sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića sa Udruženjem francuskih preduzeća Medef.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: