Još bez konačnog dogovora

Razgovori Dačiča, Vučića i Tačija kod Ketrin Ešton o spornim pitanjima u primeni Briselskog sporazuma završeni oko dva sata posle ponoći bez konačnog dogovora.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 21.06.2013.

02:22

Default images

Nezvanično, ni posle skoro šest sati radne večere nema dogovora o struji i telekomunikacijama, a novi sastanak biće 8. jula.

Kako je objavljeno, postignut je dogovor oko "niza otvorenih pitanja" i Eštonova će zemlje članice izvestiti o napretku implementacije i "potvrditi da su obe strane načinile konkretne korake ka vidljivom i održivom unapređenju odnosa".

Iz beogradske delegacije niko nije davao izjave posle večere, dok je Tači rekao samo da su "stavovi približeni, ali da još nema dogovora".

"Eštonova, Dačić i Tači su prošli kroz sve što je urađeno prethodnih nedelja u vezi sa glavnim elementima implementacionog plana. Dačić i Tači su postigli dogovore oko niza otvorenih pitanja u poljima pravosuđa, policije i predstojećih opštinskih izbora", navela je portparolka Eštonove Maja Kocijančić na Tviteru pola sata nakon završetka sastanka.

Ona je uz najavu šta će Eštonova navesti u pismu zemljama članicama EU dodala i da Eštonova odaje priznanje Dačiću i Tačiju i njihovim timovima na "posvećenosti i napornom radu u procesu normalizacije odnosa".

Večera u Briselu je počela u 20.30h i trajala je skoro šest sati, posle kojih je izveštač Radija Slobodna Evropa naveo da nema dogovora oko struje i telekomunikacija, kao i da će 8. jula biti novog sastanka. Taj datum je kasnije u kratkoj izjavi potvrdio Hašim Tači.

Ovaj sastanak je bio ocenjivan kao presudan za donošenje odluke o tome hoće li će Srbiji biti odobren početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton će u petak zajedno sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom uputiti zemljama članicama EU pismo o napretku u implementaciji Briselskog sporazuma.

Tehnički dijalog Beograda i Prištine nastavlja se ujutru.

Inače, kako je ranije objavljeno razgovaralo se i o zakonu o amnestiji i izboru regionalnog komandanta policije za sever, a više izvora je tokom večeri navodilo da se očekuje da večera potraje do ranih jutarnjih sati. Tanjug je uz tu informaciju objavio i da su razgovori "teški".

Premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nisu davali izjave ni pre večere, dok je Tači rekao da će biti reči o svim do sada nerešenim pitanjima, uključujući struju, telekomunikacije i amnestiju i dodao da je optimista da će tokom večere doći do dogovora o svim spornim pitanjima

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: