BRA: Smanjena cena karata, šta sad?

Ro de Ženeiro -- Vlasti Sao Paula i Rio de Žaneira odlučile su da ponište odluku o povećanju cena karata za prevoz, što je bio povod za talas protesta u Brazilu.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Međutim, kako prenosi AP, protesti se nastavljaju u gradu Niteroju i na severoistoku Brazila.

Guverner Sao Paola Geraldo Alkmin rekao je novinarima da će cena karata za metro, železnicu i autobus biti vraćena na prethodnu, 10 centi manju, dok je gradonačelnik Rija Eduardo Paes, isto potvrdio kada je reč o cenama autobuskog prevoza, preneo je AFP.

Nije međutim poznato kakav će uticaj ova odluka imati na proteste koji su izbili u nekoliko brazilskih gradova upravo zbog povećanja cena karata javnog prevoza, ali su ubrzo prerasli u pravo nacionalno nezadovoljstvo socijalnom i zdravstvenom politikom brazilske vlade.

Državnom vrhu se najviše zamera da je mnogo novca potrošila na organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu, dok se veoma malo izdvaja za socijalu, zdravstvo i obrazovanje.

Takođe, demonstranti su tokom protesta u kojima su učestvovale stotine hiljada ljudi, vlast optuživale i za veliku korupciju i nepotizam, a sukobi s policijom su postali veoma žestoki, toliko i da jebrazilska vlada juče odlučila da na ulice pošalje specijalnu elitnu jedinicu sastavljenu od policije i vojske.

Demonstracija i sukoba s policijom bilo je i sinoć širom Brazila, a najžešće je bilo u gradu Fortalecu, gde je policija upotrebila suzavac i gumene metke kako bi rasterala demonstrante. U tim sukobima ima nekoliko povređenih.

Najmanje 30.000 ljudi učestvovalo je u protestnoj šetnji na glavnom putu koji vodi ka fudbalskom stadionu u Fortaleci, gde je trebalo da se održi utakmica Brazil-Meksiko, u okviru Kupa konfederacija, a do sukoba je došlo kada je policija zaustavila učesnike protesta. Neki od demonstranata počeli su da bacaju kamenice dok je policija upotrebila suzavac i gumene metke, preneo je BBC.

Protesta je bilo i u utorak uveče u Sao Paulu, kada je privedeno 63 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 381 idi na stranu