Sutra preliminarni rezultati mature

Beograd -- Preliminarni rezultati završnih ispita za upis u srednje škole trebalo bi da budu objavljeni sutra, a konačna rang lista 25. juna.

Izvor: Tanjug
Podeli

U Ministarstvu prosvete nauke i tehnloškog razvoja kažu da se podaci prikupljaju i da bi po kalendaru upisnih aktivnosti trebalo da budu objavljeni sutra.

Prema tom kalendaru, upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul, a drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka, dok u gimnazijama može da se upiše 22 odsto đaka, stručnim školama 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procena, umetničkim dva i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama jedan procenat.

Osmi razred završava 70.385 đaka, a ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

Ove godine je na testovima bilo 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke. Svaki zadatak nosi po jedan bod.

U ponedeljak su đaci polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, dok je u utorak trebalo da polažu iz matematike, ali je on odložen za dan kasnije pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa.

Predsednik te komisije Zoran Kostić rekao je da je to telo takvu odluku donelo budući da je došla u posed fotokopije jednog testa. On je istakao da je odlaganje testa bila jedina prava i moguća odluka, budući da bi u suprotnom došlo do narušavanja regularnosti testa i bodovanja.

Kostić je dodao i da za polaganje srpskog u ponedeljak nije bilo dokaza o neregularnosti, sem što su postojale priče, a ta komisija je dobila nekoliko mejlova koji su prosleđeni Ministarstvu prosvete.

Ministar prosvete Žarko Obradović nakon odlaganja testa iz matematike izjavio je da će biti utvrđeno ko je kriv za sve to što se desilo i dodao da u lancu odgovornosti postoji i njegovo mesto, ali da će pre toga MUP i nadležni organi utvrditi ko je kriv, a da će, ukoliko se utvrdi da je kriv neko iz Ministarstva, biti smenjen.

"Ako sam ja kriv, podneću ostavku", rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu