"Testovi se moraju poništiti"

Roditelji malih maturanata iz Novog Sada zatražili su da se rezultati prijemnih ispita za srednje škole ponište i da se deca upišu na osnovu proseka.

Izvor: Radio 021

Četvrtak, 20.06.2013.

11:26

Default images

Kao razlog za svoj zahtev roditelji su naveli krađe i preprodaje, greške u tipu tekstova, različite testove za decu koja su polagala na manjinskim jezicima i druge prijavljene nepravilnosti.

"Sve to nedvosmisleno dokazuje da su deca stavljena u neravnopravan polažaj i da nisu polagala pod jednakim uslovima", napisali su roditelji u saopštenju za javnost.

"Dokazana neregularnost sa testovima iz matematike, pa potom i odlaganje testiranja ponizila je našu decu, nas i ukazala na krupne sistemske nedostatke. Uprkos tome, naš stav je bio da deca treba da izađu na testiranje jer ih mi vaspitavamo da budu dobri i savesni građani naše države. Sada država treba da pokaže ozbiljnost i odgovornost i poništi testove. Smatramo da nije toliko strašno što se pojavila ovakva greška, ali bi nacionalna tragedija bila da se ta greška ne ispravi i da se cela jedna generacija naše dece upropasti", ocenili su roditelji.

Kako se navodi, ovaj zahtev ima podršku udruženja roditelja, prosvetnih sindikata, međunarodnih institucija i uglednih pojedinaca. Novosadskim roditeljima javljaju se roditelji sa teritorije cele zemlje, a dobili su i podršku roditelja čija deca nisu maturanti. Udruženje je pozvalo roditelje da im se pridruže i dalje javljaju na mejl: malimaturanti2013@gmail.com.

URS: Potrebno je zaštititi prava malih maturanata

Novosadski odbor Ujedinjenih regiona Srbije podržao je danas roditelje učenika novosadskih osnovnih škola u njihovim zahtevima za zaštitu prava malih maturanata, saopšteno je iz predstavništva te stranke.

Predstavnici URS-a ocenili su da je nedopustivo maltretiranje dece zbog grešaka i nesavesnosti lica odgovornih za zakonito sprovođenje završnih ispita.

Prema njihovim rečima, neophodno je da odgovorni za organizaciju završnih ispita osnovnoškolaca omoguće đacima upis u željene škole bez daljeg maltretiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: