Završena rasprava o obrazovanju

Poslanici Skupštine Srbije su završili današnji rad, a sutra će nastaviti raspravu o amandmanima na predlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju.

Izvor: Beta

Sreda, 19.06.2013.

07:08

Default images

Poslanicima je ostalo da razmotre još oko 30 amandmana na taj budući propis, a onda će preći na raspravu o amandmanima na preostale predloge iz paketa prosvetnih zakona.

Pred poslanicima su predlozi zakona o srednjem vaspitanju i obrazovanju, o obrazovanju odraslih, izmene i dopune zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, učeničko i studentskom standardu.

Skupština nastavlja rad sutra u 10 časova.

Poslanici republičkog parlamenta pretresli su danas u pojedinostima paket zakona iz oblasti obrazovanja, na koji je uloženo 366 amandmana.

Poslanici opozicione DS zatražili su danas tokom skupštinske rasprave da se u Predlogu zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju izmeni član zakona koji uređuje rad škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju.

Poslanica Gordana Čomić iz DS-a je rekla da se ne sme dozvoliti da deca sa smetanjama u razvoju budu onemogućena da pohađaju redovne škole, već da se mora upravo podsticati da ona pohađaju redovne škole zajedno sa drugom decom.

U članu 18 Predloga zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju stoji da se u školama za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju školuju deca bez obzira na vrstu smetnje. Poslanica DS-a smatra da se time daje zakonska osnova onima koji su protiv uključenja dece sa smetnjama u razvoju u redovne škole.

Čomićeva je rekla da učenike sa smetnjama u razvoju treba školovati u školama za đake sa smetnjama u razvoju samo onda kada je to u njihovom najboljem interesu.

Ljiljana Lučić iz DS upozorila je da se u škole za učenike sa smetnjama u razvoju često šalju romska deca i to samo zbog toga što ne znaju srpski jezik. Lučićeva je navela da se to ne sme dozvoliti i da bi zato trebalo izmeniti član zakona.

Miljenko Dereta iz Liberalno-demokratske partije rekao je da se ne sme dozvoliti da obrazloženja u zakonu posluže protivnicima uključivanja dece sa smetnjama u razvoju u redovne škole.

"Amandman Gordane Čomić treba prihvatiti da bi se onemogućili oni koji žele da deca sa smetnjama u razvoju budu uključena u redovne škole", rekao je Dereta.

Poslanici su juče razmotrili 19 amandmana koji su podneti na Predlog zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Iako je bilo predvidjeno da poslanici raspravu o amandmanima započnu juče ujutru, pretres je počeo tek u popodnevnim satima, budući da se najpre čekalo mišljenje vlade na uložene amandmane, a potom i da ih resorni skupštinski odbor razmotri, zbog čega je sednica u više navrata odlagana.

Reč je o predlozima zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, kao i o izmenama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o učeničkom i studentskom standardu.

Tim zakonima se predvidja i formiranje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, kao i materijalnu odgovornost direktora škole za štetu nanetu ustanovi namerno ili krajnjom nepažnjom.

Takođe, od 2017/18. godine kandidati za upis na fakultete, umesto prijemnih ispita, polagaće opštu, stručnu, umetničku maturu. Kada je reč o obrazovanju odraslih, prvi put se uvodi funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih u redovan školski sistem, a omogućava se i poboljšanje obrazovne i kvalifikacione strukture stanovništava.

Opozicija je uputila kritike na nova rešenja, tvrdeći da će dodatno opteretiti učenike, ali i roditelje, dok iz vladajuće koalicije odbacuju te ocene i poručuju da nova rešenja predstavljaju "kvalitetan iskorak napred" i da će unaprediti obrazovni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: