Brazil: Policajci stali uz narod

Demonstrantima u Rio de Ženeiru juče se tokom protesta pridružila i grupa policajaca, koja je izazvala oduševljenje mase.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2013.

13:19

Default images

Oni su, kako prenose mediji, odlučili da ne napadnu svoj narod, iako je prilično jasno da će im ovaj potez izazvati probleme na poslu. Međutim, nakon što su videli gest te grupe policajaca, mnoge njihove kolege su u komentarima na društvenim mrežama napisale da će i oni podržati demonstrante, koji već skoro dve nedelje protestuju u svim većim brazilskim gradovima.

Demonstranti su potez policajaca koji su im se pridružili pozdravili aplauzom i skandiranjem: "Ujedinjen narod ne može biti poražen", preneo je portal Index.hr.

Međutim, ta grupa policajaca ipak predstavlja manjinu, budući da je tamošnja vlada odlučila da na ulice izvede specijalne trupe, pripadnike elitne jedinice, koju čine policija i vojska, i koje se koriste u veoma kriznim situacijama.

Iako je zvanično objašnjenje ministra pravde da uloga trupa neće biti da hapse i kažnjavaju demonstrante već da smiruje situaciju, demonstranti u to ne veruju. Inače, odluka vlade da angažuje specijalne trupe doneta je nakon do sada najžešćih sukoba oko 50.000 demonstranata i policije u Sao Paulu, nakon kojih je bilo i povređenih, dok su brojne radnje i banke obijene i polupane.

Protesti u Brazilu počeli su najpre iz protesta zbog povećanja karata javnog prevoza, usled trošenja ogromnih sredsatava za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se odigrava u Brazilu. Ubrzo su prerasli u nacionalne nemire nezadovoljnih Brazilaca koji traže da se toliki novac uloži i u socijalnu i zdravstvenu politiku.

Takođe, oni smatraju i da su lokalni zvaničnici veoma korumpirani i da ima dosta slučajeva nepotizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: